Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Намирнице које треба да конзумирате ако желите да се пробудите пуни енергије

Стручњаци се слажу да спавање треба да буде приоритет ако желимо да се пробудимо пуни енергије.
Фото: Pexels/Ivan Samkov

Међутим, постоје и неке намирнице које се сматрају неопходним за више енергије.

Сложени угљени хидрати

Према Америчком удружењу за срце, сложени угљени хидрати, за разлику од једноставних, спорије се варе и спорије ослобађају глукозу у крвоток.
Због тога нам конзумирање сложених угљених хидрата може помоћи да се осећамо као да смо пуни енергије током целог дана.
Намирнице које се састоје од сложених угљених хидрата су пшенични хлеб, слатки кромпир, овсена каша, семенке бундеве, јабуке и леблебије.

Храна богата влакнима

Конзумирање хране богате влакнима може бити одличан трик за више енергије. Једите бобичасто воће, киноју, суве шљиве или лиснато поврће, посебно спанаћ.

Масти корисне за срце

Уобичајена група намирница за које нутриционисти кажу да може послужити као велики појачивач енергије су масти које су здраве за срце. Такве намирнице су: авокадо, тофу, маслине, сардине, црна чоколада и лосос.

Вода

Вода се често занемарује, али заправо може повећати енергију. Осећај дехидрације може утицати на расположење и учинити да се осећате успорено, према Центрима за контролу и превенцију болести.
Општа смерница је да нам је потребно шест до осам чаша воде дневно, укључујући чај и кафу. Али дијететичарка Ејми Гудсон тврди другачије.
– Тачно је да многи фактори утичу на количину воде која вам је потребна, укључујући ваше године, пол, ниво активности и опште здравље. За жене, укупна количина воде је око 11,5 шољица дневно, а за мушкарце око 15,5 шољица. Међутим, ови Процене укључују течности које се конзумирају из хране и пића, узимајући то у обзир, женама је потребно око девет шољица течности дневно, а мушкарцима око 13 шољица да надокнаде изгубљену воду – рекла је Гудсон.

Jedan vitamin se nalazi u kafi, a to mnogi nisu znali: Šta sve sadrži omiljeno piće na svetu?

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке