Početna > Srbija
Srbija

Najzanimljiviji muzeji u Srbiji: Muzej vinarstva i vinogradarstva

Da su muzeji jedinstvena ustanova pokazuje i Muzej vinarstva i vinogradarstva. Ovaj muzej čuva sećanje na srpsko vino i istoriju vina koja se u našoj tradiciji dugi niz godina baštini.
Foto: PrtSc/Youtube/Muzej vinarstva i vinogradarstva Aleksandrovac
Ovaj muzej nastao je pre 24 godine, a danas predstavlja jednu od najzanimljivijih lokacija grada Aleksandrovca.
Muzej vinarstva i vinogradarstva – čuvar istorije srpskog vina

Muzej vinarstva i vinogradarstva nastao je pre 24 godine sa ciljem očuvanja i negovanja predmeta koji svedoče o istoriji vina na okrugu Aleksandrovačke župe, ali i čitave zemlje.

Ono što se posebno izdvaja prilikom posete ovog muzeja jeste što je predstavljen i jedan duh naroda koji je živeo i radio u ranijim vremenima te kakava je izrada bila tada.

Istorija ovog muzeja pokazuje bitnost ovog kraja za razvoj vina u našoj zemlji, ali i šire.

Priča koju muzej priča, priča hronološki i istoriju srpskog naroda. Naime, proizvodnja vina, pogotovo u ovom kraju referiše i na srednjovekovnu srpsku državu i Nemanjiće od kojih se u ovom delu počelo intezivno gajiti kultura vina.

Jedno od najčuvenijih vina u Srbiji jesu župna vina koja se u ovom kraju spremaju od davnina i čine jedno od najpoznatijih srpskih brendova sa pretežnom proizvodnjom tamjanike i prokupca.

Foto: PrtSc/Youtube/Muzej vinarstva i vinogradarstva Aleksandrovac
Šta krije Muzej vinarstva i vinogradrstva?

Muzej vinarstva i vinogradarstva se nalazi na adresi Dr Milana Mirkovića 7. Prostor u kome je smešten muzej, nastao je još 1926. godine. U vremenu kada je današnji objekat Muzeja nastao, on je služio za procese proizvodnje vina, a tu je osnovana i Vinodeljska-voćarska škola.

Foto: PrtSc/Youtube/Muzej vinarstva i vinogradarstva Aleksandrovac

76 godina nakon izgradnje prostora, nastao je i ovaj jedinstveni muzej.

Muzej ima veliki broj izložbenih delova, od kojih je svaki nastao shodno određenom istorijskom, proizvodnom ili vinskom delu.

Sekcije muzeja pričaju priču o poljanskom dvoru, vinarskom zboru, vrionici, vinarima, istoriji vinarstva, predmetima u izložbenom hodniku i poljanama (privrednim naseljima).

  • Poljanski dvor obuhvata stalnu postavku predmeta koji pričaju priču o vinagradarskom radu, ljudima, vinogradima i poljanama u Župi sa kraja 19. veka.
  • Vinarski zbor je još jedna sala koja ima svoju postavku, gde se, kako se navodi na sajtu ovog muzeja, nalazi zbirka “Poljansko pokućstvo“, specijalna muzejska biblioteka,  kao i umetnička zbirka u galerijskom prostoru.
  • Vrionica je nešto posebno za sve poznavaoce vina. Ovo je mesto u muzeju čija postavka pokazuje način nekadašnje prerade vina u ovom kraju.
  •  Vinari – posebno mesto u muzeju čini prosorija u kojoj su izložena imena  vinara i vinarija iz Župe. Ovaj prostor namenjen je i za degustacije vina, razgovore sa vinarima…
  • Kroz vekove – prostor koji je nazvan tako jer se u njemu prikazuje kroz vekove razvoj vinogradarstva u Aleksandrovačkoj župi.
  • Izložbeni hodnik je prostor u muzeju u kome se nalaze različiti predmeti koji su se koristili u proizvodnji vina, koji su se nalazili u vinskim podrumima. Pored predmeta tu su i slike, kao i dokumenti nekadašnjih vinogradarskih porodica.
  • Poljane – u muzeju pored izložbenog dela dobićete i informacije o nekadašnjim poljima, vinogradima, kućama i objektima uz njih, kao nešto što je koren ove priče i početak neizostavnog procesa proizvodnje vina – mesta na kojima nastaju njihova najpoznatija vina.
Foto: PrtSc/Youtube/Muzej vinarstva i vinogradarstva Aleksandrovac

Ovaj alekandrovački muzej svojim detaljnim izlaganjem eksponata i priča o prošlosti i sadašnjnosti jednog od najpoznatijih vinogradarskih krajeva – Župi, jedan je od najzanimljivijih i najraznovrsnijih tematskih muzeja. Njegov značaj prevazilazi samo kulturni okvir, već doseže i druge grane, pogotvo tradiciju i istoriju ovog kraja.

Aleksandrovačka župa je vekovima unazad bila poznata po gajenju vinove loze i proizvodnji vina te pored ovog muzeja, čitav koncept vinogradarstva ove opštine predstavlja jedan od njenih suštinskih oblika. Turistički potencijal ogleda se i u brojnim vinskim manifestacijama, ali i ovom naizgled lepom i stvarno sadržajnom muzeju.


Najzanimljiviji muzeji u Srbiji: Muzej iluzija

Preuzmite android aplikaciju.