Početna > Svet
Svet

Hamas: Bratske zemlje da spreče izraelski napad na Rafu, veliki rizik od masakra

Predsednik političkog biroa Hamasa Ismail Hanije pozvao je na blisokistočne i evropske zemlje da zaustave potencijalnu izraelsku kopnenu ofanzivu na grad Rafa u južnom delu Pojasa Gaze i upozorio da bi napad mogao da dovede do masakra nad palestinskim stanovništvom.
Foto: Iranian Presidency Office via AP

“Pozivam sve bratske zemlje, našu braću u Egiptu, našu braću u Turskoj, našu braću u Kataru, kao posrednike, i evropske zemlje da preduzmu mere da obuzdaju (izraelsku) agresiju i spreče operaciju u Rafi, kao i na potpuno povlačenje (izraelske vojske) iz Pojasa Gaze i završetak napada na Gazu“, rekao je on u intervjuu za agenciju Anadolija.

Hanije je naglasio da, ako dođe do izraelskog napada na Rafu, Palestinci neće “mahati belom zastavom“, a da su “pokreti otpora“ u enklavi spremni da se brane.

Ističući da Izrael nije prihvatio prekid vatre u Gazi uprkos svim pregovorima, Hanije je rekao da je cilj Tel Aviva da povrati taoce, a potom ponovo pokrene rat u Gazi.

On je dodao da je Izrael predložio mali broj ljudi za razmenu zatvorenika, uprkos tome što je od 7. oktobra uhapsio skoro 14.000 Palestinaca sa Zapadne obale i iz Gaze.

Govoreći o tenzijama između Irana i Izraela, Hanije je ocenio da one ukazuju na to da izraelski premijer Benjamin Netanijahu želi da stvori okvir za regionalni rat, kao i da SAD žele da budu deo vojnog fronta protiv Teherana.

Izraelska policija rasterala demonstrante sa ulica Tel Aviva

 

Preuzmite android aplikaciju.

Oznake