Почетна > Србија
Србија

Грчка ће бити уздржана 16. маја и неће подржати захтев Косова да приступи СЕ

Грчка ће бити уздржана током гласања 16. маја у Комитету министара Савета Европе и неће подржати захтев Косова да приступи Савету Европе, изјавио је грчки министар спољних послова Јоргос Герапетрит у интервјуу за радио станицу Канал 1.
Фото: WikimediaComonns/EU2017EE Estonian Presidency

Како преносе Новости у онлајн издању, Герапетрит је објаснио да се одлука доноси на три нивоа.

Први ниво је необавезујући закључак надлежног одбора Парламентарне скупштине, који је позитивно говорио о приступању Косова. Други ниво је Парламентарна скупштина, коју чине представници свих земаља Савета Европе, где је такође дата позитивна препорука, али оба ова изнета гледишта нису обавезујућа, наводи грчки шеф дипломатије.

Најважније тело које одлучује у случају приступања Косова Савету Европе је Комитет министара, који ће се састати 16. маја и донети одлуку, рекао је Герапетрит.

Желео бих да истакнем да, без обзира на став изнет и на нивоу извештаја одбора и на нивоу Парламентарне скупштине, коју чине посланици а не владе земаља чланица, став Грчке остаје стабилан и непромењен, навео је Герапетрит.

Као што смо радили у сличним случајевима у прошлости, Грчка ће се уздржати од гласања, другим речима, неће подржати захтев Косова да се придружи Савету Европе, рекао је шеф грчке дипломатије и објаснио да нека од суштинских питања још нису решена, а пре свега стварање Заједнице српских општина на Косову.

Vučić: Od Briselskog sprazuma 11 godina brutalnih laži, a ZSO nije formirana

Преузмите андроид апликацију.