Многима омиљена посластица из детињства, коју смо потапали у млеко, али и јели на сваком заједничком породичном путовању, добро позната “плазма” када је давне 1967. године у Пожаревцу почела да се производи.

Рецептура овог кекса дошла нам је из Италије, где се оригинални производ називао “Пласмон”. С обзиром да је кекс у Србији назван “плазма”, италијански бренд “Пласмон” тужио је српску фабрику. Ипак, казна се односила само на то да кекс не сме да се извози у западну Европу или Америку, али да ипак сме да се производи у Србији.
С тим у вези, овај производ се у другим земљама Европе као и у Америци назива “лане”, а претпоставићемо да је то из разлога јер се српска фирма, која је производила плазму још током прошлог века, звала “Бамби” с обзиром да то тада био популаран дечији цртани филм.
Неки корисници платформе Редит истакли су да је ова плазма из иностранства ипак другачијег укуса од домаће.
“Укус је јако сличан, Лане делује мало мање слатко и мало масније, лакше се ломи него Плазма. Такође, Ланета има један кекс више него Плазме у истој кеси, што се види и по тежини целе кесе.” – написала је читатељка ове мреже.
Данас имате више врста ове посластице, посну плазму, чоко плазму, слану плазму, “диет” плазму и друге.
Преузмите андроид апликацију.