Početna > Svet
Svet

Rusija zabrinuta zbog iranskog napada na Izrael, poziva na uzdržanost

Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije izrazilo je danas zabrinutost zbog iranskog napada na Izrael i pozvalo na uzdržanost na Bliskom istoku.
Foto: Pixabay/apreklama

„U noći 14. aprila na Izrael je lansiran veliki broj raketa i dronova. Iransko MSP je saopštilo da je ovaj napad izveden u okviru prava na samoodbranu u skladu sa članom 51 Povelje UN kao odgovor na napade na iranske ciljeve u regionu, uključujući napad na zgradu konzularnog odeljenja iranske ambasade u Damasku 1. aprila, što je Rusija najoštrije osudila. Nažalost, zbog stava zapadnih članica, Savet bezbednosti UN nije bio u stanju da adekvatno odgovori na napad na iransko konzularno predstavništvo“, navodi se u saopštenju ruskog MSP.

Podseća se da je Rusija više puta upozoravala da će nerešavanje brojnih kriznih situacija na Bliskom istoku, pre svega palestinsko-izraelskog sukoba, dovesti do povećanja tenzija.

„Pozivamo sve uključene strane na uzdržanost. Nadamo se da će regionalne države rešavati postojeće probleme političkim i diplomatskim putem. Smatramo da je važno da konstruktivni međunarodni igrači doprinesu tome“, ukazuje se u saopštenju ruskog MSP.

Skreće se pažnja građanima Rusije koji se nalaze u Izraelu i susednim zemljama, pre svega Jordanu, Libanu i Siriji, da se pridržavaju poruka i praktičnih preporuka ministarstva spoljnih poslova Rusije i drugih ruskih institucija.

 

 

Šolc doputovao u trodnevnu posetu Kini

Preuzmite android aplikaciju.