Почетна > Свет
Свет

Бајден разматра захтев Аустралије о повратку Асанжа у своју земљу

Председник Сједињених Америчких Држава Џозеф Бајден потврдио је данас да размишља о захтеву Аустралије да се оснивач Викиликса Џулијан Асанж кривично гони у Аустралији чији је држављанин.
FOTO: AP Photo/Evan Vucci

Аустралијски премијер Ентони Албанезе је фебруару подржао предлог у Доњем дому парламента Аустралије којим се апелује на повратак Асанжа у своју земљу, преноси Ројтерс.

Вашингтон тражи да Велика Британија изручи Асанжа у САД где је против њега подигнута кривична пријава због објављивања великог броја поверљивих америчких војних докумената и дипломатских преписки на Викиликсу.

Високи суд у Лондону одлучио је крајем марта да Асанж може да уложи жалбу против изручења САД.
Суд је навео да тражи додатне гаранције од САД о томе да ли би Асанж могао да се позове на Први амандман и да ли би Асанж могао да буде подвргнут смртној казни након изручења, преноси ББЦ.

Уколико САД не буде дала та уверења, Асанжу би могла да буде одобрена жалба на одлуку о екстрадицији.
САД траже изручење Асанжа због објављивања тајних војних досијеа 2010. и 2011. године, и терети се за шпијунажу по 17 тачака, а ако буде осуђен могао би да добије и до 175 година затвора, према тврдњама његових адвоката.

Амерички тужиоци, међутим, тврде да казна не би била дужа од 63 месеца.

Асанжов портал „Викиликс“ објавио је 2010. године видео-снимак америчке војске на којем се види како у нападу хеликоптерима „Апач“ у Багдаду 2007. године гину десетине људи, међу којима и два новинара Ројтерса.

Након тога, „Викиликс“ је објавио хиљаде тајних поверљивих докумената и дипломатских извештаја у којима САД критикују светске вође, од руског председника Владимира Путина до чланова саудијске краљевске породице.

Nivo vode Urala u Orenburgu veći za skoro 50 centimetara, evakuacija stanovnika

Преузмите андроид апликацију.