Početna > Novi Sad

Aktuelno Novi Sad

Ambalažni reciklomat na 5 lokacija u gradu: Za one najodgovornije sledi nagrada (FOTO)

Na pet lokacija u gradu postavljani su pametni reciklomati za prikupljanje ambalažnog otpada, a građani koji se nađu na Štrandu, Keju, u blizini Apolo centara, Skupštine grada i u Kineskoj četvrti imaće priliku da recikliraju i osvoje nagrade.
Foto: nsuzivo.rs

Članica Gradskog veća za zaštitu životne sredine Mira Radenović Bojić prisustvovala promociji projekta „Novi Sad pametno reciklira” koji se realizuje u cilju unapređenja sistema primarne selekcije ambalažnog otpada i podizanja svesti građana o značaju zaštite životne sredine.

– Promovišemo postavku pet pametnih aparata za reciklažu, odnosno pet reciklomata. Ovi aparati će sakupljati, reciklirati dve vrste ambalaže to su limenke i pet ambalaža. Ova akcija je podizanje svesti o tome koliko je važno reciklirati na licu mesta, odnosno koliko je zapravo važno primarno recklirati – istakla je Radenović i dodala da su se Novosađani pozitivno reagovali i već počeli da recikliraju.

Reciklomat funkcioniše preko aplikacije, koja beleži koliko je pojedinac ubacio ambalažnog otpada. Radenović je naglasila da će oni Novosađani koji budu najaktivniji biti nagrađeni.
Foto: nsuzivo.rs

– Sve Gradske institucije su se uključile u promovisanje i darivanje ljudi koji budu reciklirali na reciklomatima, oni koji budu sakupili najviše poena moćiće da dobiju besplatne karte za bioskop, pozorište, bazen, za različite manifestacije, utakmice, koncerte.

Violeta Belanović Koker, direktorka Sekopaka istakla je da se postavkom postavkom reciklomata, nadograđuje saradnju.

– Sekopak kao operater za upravljanje ambalažnim otpadom za 14 godina je sakupio 940.000 tona ambalažnog otpada koji je poslat na reciklažu, a Novosađani su tome doprineli – istakla je Belanović.

Foto: nsuzivo.rs

Jelena Subotin iz ekološkog Udruženja “Zelena dolina” istkala je da će danas volonteri pokrivaju svih pet lokacija u gradu, koji će tom prilikom prolaznicima pokazati kako funkcioniše aplikacija i recikolamt.

Detaljan spisak nagrada uskoro se očekuje na sajtu Grada.

Reciklomati se nalaze na pet lokacija u gradu to su Štrand, Kej, Apolo centar, Skupština grada i Kineska četvrt.

Ambasador Kipra posetio Novi Sad

Preuzmite android aplikaciju.