Početna > Biznis
Biznis

Srbija štiti tržište, ne uvozimo žitarice iz Ukrajine

Poslednjih dana u medijima se ponovo spekuliše da je uvoz žitarica iz Ukrajine oborio cene domaćih proizvođača pšenice i kukuruza.
Foto: Unsplash/pazarando

Naime, nekoliko udruženja poljoprivrednika poput „Pančevačkih ratara”, „Agrarnog foruma” i „Građanske neposlušnosti” objavila su da je ovogodišnja prolećna setva neizvesna zbog velikih gubitaka ratara, ali kao glavni razlog za takvo stanje naveli su „nelojalno tržišno poslovanje i uvoz”.

Ističe se da su u uvozu prednjačile ukrajinske žitarice pošto ga država nije zabranila, kao što su učinile Poljska, Slovačka i Mađarska, pa su prodavane po damping cenama.

Sunčica Savović, direktorka „Žita Srbije”, juče je oštro demantovala ove navode, ističući da su takve izjave zlonamerne i da naša zemlja nije uvozila žitarice iz Ukrajine.

„Naši poljoprivredni proizvođači zaštićeni su od uvoza pšenice iz Ukrajine uvoznom carinskom taksom od čak 30 odsto za pšenicu i isto toliko za kukuruz. Što znači da bi svako ko bi hteo da uveze iz Ukrajine pšenicu ili kukuruz morao da ima interes da tu robu u startu plati 30 odsto skuplje nego što ona košta, što daleko prevazilazi razliku između naše izvozne i ukrajinske izvozne cene“ istakla je Savovićeva.

Prema njenim rečima, i teorije o navodnom uvozu ukrajinske robe iz zemalja Evropske unije padaju u vodu, ako se zna da je carina na uvoz kukuruza iz država EU čak 24 odsto, a na uvoz pšenice 18 odsto.

„Dakle, pitanje je kome se uopšte zdravorazumski isplati da uvozi skuplju robu lošijeg kvaliteta na naše tržište. Drugo, ne može da se priča, a da se za to nemaju dokazi, postoje zvanični carinski podaci o uvozu i izvozu svih roba u našu zemlju, pa i pšenice i kukuruza“ rekla je Savovićeva.

Poljska vraća PDV na hranu

Preuzmite android aplikaciju.