Почетна > Србија
Индекс Србија

Ђукић Дејановић: У Србији на 19 универзитета студира више од 250.000 студената

Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић рекла је данас на скупу који поводом Дана студената организује Студентска конференција академија струковних студија и високих школа Србије (СКАС) да у Србији на укупно 19 универзитета студира више од 250 хиљада студената.
Фото: Градске инфо

Министарка је честитала Дан студената и подсетила да се 4. април обележава као студентски празник у знак сећања на демонстрације које су, како је навела, организовали студенти у Београду 1936. године против јачања фажизма у земљи.

„Тог 4. априла пре 88 година убијен је студент Правног факултета Жарко Мариновић, бранећи колегу од напада ножем. У знак сећања на његову трагичну смрт, 4. април установљен је као Дан студената београдског Универзитета“, рекла је Ђукић Дејановић.

Нагласила је да су студенти, захваљујући свом знању и образовању, снага сваког друштва.

„У Србији на укупно 19 универзитета – на девет државних и 10 приватних студира више од 250 хиљада студената, од чега је 226.108 на државним, а 32.287 на приватним високошколаким установама“, рекла је она.

Према њеним речима, повећање броја високообразованих људи и повећање квалитета њиховог образовања представља један од стратешких циљева Србије.

Додала је да студенти у Министарству просвете имају подршку и да кроз партнерски однос са студентским организацијама и заједничко деловање унапређују високо образовање.

Подсетила је да је омогућено студирање по дуалном моделу.

„Циљ увођења дуалног модела студирања јесте пружање могућности студентима да значајно повећају своју конкурентност на тржишту рада и имају веће шансе за запошљавање код послодаваца код којих су обавили учење кроз рад“, рекла је министарка.

Она је истакла да Србија и ресорно министарство значајним улагањима у инфраструктуру у високом образовању доприносе побошљању квалитета високог образовања.

„Настављамо да улажемо у пројекте обнове и изградње домова за студенте у намери да услови у њима буду што бољи. Такође, настављамо улагања и у високошколске установе. То је један од приоритета и у плану ‘Скок у будућност Србија 2027′“, рекла је Ђукић Дејановић.

Подсетила је и да предстоји изградња новог објекта за смештај студената у Студентском граду са 1.000 нових места.

„Готов је идејни пројекат, ради се на изради пројектно-техничке документације, након чега се може ући у поступак избора извођача“, рекла је она.

Министарка је подсетила и на заједнички пројекат који је покренут на иницијативу студената, а то је студентска картица.

Догађају су присуствовали и државни секретар Министарства науке, технолошког развоја и иновација Вукашин Гроздић, директорка Канцеларије за дуално образовање Габријела Грујић, председник Конференција и академија високих школа Бранко Савић, председница СКОНУС-а Маргарета Смиљанић и председник СКАС-а Војислав Стојановић.

Rektor Đokić: Studenti treba da iskažu solidarnost sa svojim kolegama

Преузмите андроид апликацију.