Почетна > Свет
Свет

Суд у Њујорку одбио захтев Трампа да му се одложи суђење заказано за 15. април

Суд у Њујорку одбио је захтев бившег америчког председника Доналда Трампа да му се одложи суђење заказано за 15. април, док Врховни суд САД не размотри тужбу о председничком имунитету у вези с одвојеним кривичним случајем.
Фото: Танјуг/Erin Schaff/The New York Times via AP, Pool, File

Трамп је тражио да се помери датум почетка суђења по оптужбама које га терете за исплату новца порно звезди да ћути о њиховој наводној вези пре избора 2016. године, све док Врховни суд не одлучи да ли је он заштићен од кривичног гоњења „председничким имунитетом“ у још једном кривичном предмету који се против њега води, преноси ЦБС њуз.

Врховни суд би 25. априла требало да саслуша аргументе бившег председника САД да има имунитет од федералног тужилаштва због покушаја да поништи изборни пораз 2020. године.

Његови адвокати у случају у Њујорку у марту су тражили од судије Хуана Мерчана да одложи суђење док се не заврши процес пред Врховним судом, тврдећи да је то релевантно јер тужиоци намеравају да изнесу доказе о изјавама које је Трамп дао док је био председник од 2017. до 2021. године.

Мерчан је у одлуци у среду навео да је Трамп предуго чекао да покрене то питање.

„Оптужени је имао мноштво могућности да поднесе захтев за председнички имунитет много пре 7. марта 2024“, написао је Мерчан.

Трамп, који ће као кандидат Републиканске партије на председничким изборима у новембру ићи у дуел с председником Џоом Бајденом, изјаснио се да није крив ни по једној од четири кривичне оптужнице с којима се суочава.

У случају у Њујорку, Трамп је оптужен да је сакрио исплату од 130.000 долара порно звезди Сторми Данијелс непосредно пред победу на председничким изборима 2016. како би је спречио да јавно говори о свом наводном односу с њим деценију раније.

Трамп је негирао аферу.

Tajvan: U zemljotresu povređeno 1.038 ljudi, 42 radnika se vode kao nestali

Преузмите андроид апликацију.