Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Ово су најгора јела на свету

Јела са листе најгоре оцењених су традиционални специјалитети који се у неким деловима планете сматрају свакодневним и уобичајеним, док у другим крајевима звуче незамисливо, или чак и опасно.
Фото: Pexels/Elevate

Ово су најгоре оцењена јела на свету:

Kaeng tai pla, Тајланд

– Основа јела је припремљена од таи пла — ферментисаних рибљих изнутрица — и зачињене кари пасте која се састоји од чили паприке, галангала, пасте од шкампа, куркуме, љутике и лимунске траве.

Hákarl, Исланд

– Хакарл је исландска национална посластица направљена од меса ајкуле, односно гренландске ајкуле и других морских паса. Месо се прво ферментише до три месеца, а затим окачи и остави да се суши још четири до пет месеци.

Fesikh, Египат

– Фесикх је популарно египатско јело које се састоји од сушеног, ферментисаног и сланог сивог ципала. Рибу суши на сунцу специјалиста који се зове фасакхани. Ако је погрешно припремљено, јело може изазвати тровање, па се традиционално чува у чврсто затвореним стакленим теглама.

Yerushalmi kugel, Израел

Yerushalmi kugel је укусна тепсија направљена од танких куваних резанаца који су обложени карамелизованим шец́ером. Након што се помеша са јајима, маслиновим уљем, бибером и сољу, комбинација се ставља у тепсију и пече док се не стегне. Јело се први пут појавило у 18. веку.

Лутер Бургер, САД

– Са више од 1000 калорија и обично преко 45 грама масти по порцији, Лутер бургер је један од најнездравијих хамбургера на свету, али његови укуси и јединствена комбинација састојака то надокнађују. Стандардну лепињу за хамбургере замењује нарезана крофна са шећером.

Pani ca meusa, Италија

– Основна улична храна у Палерму, овај једноставан сендвич се састоји од меке лепиње вастедда која је пуњена тракама пржене телеће слезине и (повремено) плућа. Главни састојак је месо, а основна верзија, позната као сцхетту, преливена је само соком од лимуна, док је једина доступна друга опција маритату, који укључује прелив исецканог качокавало сира.

Желе јегуље, Енглеска

– Желе јегуље су традиционална улична храна Кокнија, која датира из 18. века. Првобитно је то био јефтин и лак начин да се направи добро јело, са доста домаћих јегуља које су биле лако доступне у реци Темзи. Јегуље би се исецкале, кувале око пола сата у зачинском биљу, па би се охладиле – тада би риба произвела свој желатин, а на исеченим комадима би се формирао мекани, провидни желе.

Цалскрове, Шведска

– Овај оброк је изум ресторана „Тре Кронор“ из шведског града Skelleftea. Састоји се од цалзоне пице која је пуњена хамбургерима, заједно са хлебом, преливима и додацима и помфритом.

Peladillas, Шпанија

Peladillе су мале шпанске посластице које се састоје од пржених бадема „обавијених“ тврдим шећерним слојем. Постоји и врста направљена од пињола, која се назива пинонес. Пеладилле су карактеристичне по хрскавој текстури. Имају сладак, орашаст укус. Традиционално се служе нтоком божићних празника.

Смалахове, Норвешка

– Смалахове је традиционално норвешко јело које се прави са овчјом главом као главним састојком.

Подсетимо, овај кулинарски портал недавно је објавио листу најгорих јела у Србији. Према оценама с портала Тасте Атлас најгоре српско јело су – резанци с маком.

Осим резанаца на листу су се нашла и следећа јела: лесковачка кавурма, попара, лења пита, рибљи паприкаш, српска салата, проја/пројара, дуван чварци, маковњача, пребранац, свадбарски купус, чорбаст пасуљ и слатко од јагода.

Žvaka ublažava stres? Evo šta govore istraživanja

Преузмите андроид апликацију.