Сочне, слатке, али довољно киселе и освежавајуће боровнице су једно од најомиљенијих, најукуснијих и најздравијих воћа.
Састојци:
- 600 грама боровница (свежих или одмрзнутих)
- 300 грама шећера
- 1 кашика лимуновог сока
Припрема:
У шерпу ставите боровнице, шећер и лимунов сок Ставите лонац на тиху ватру да се шећер полако раствори, повремено мешајући дрвеном кашиком. Када шећер почне да се топи и воће загреје, узмите гњечицу за кромпир и изгњечите боровнице, по жељи оставите целе Након што се шећер потпуно раствори, појачајте ватру, пустите да проври и кувајте 15 минута уз стално мешање (да шећер не загори по подлози). Ако желите да проверите да ли је џем готов, ставите тањир на неколико минута у фрижидер, извадите га и ставите мало џема. Ако када прођете прстом кроз њега, џем има геласту текстуру и не разлива се, готов је. Џем сипајте у стерилисану врућу теглу (два прста оставите празна). Одмах окрените теглу тако да стоји на поклопцу.
Пријатно!
Преузмите андроид апликацију.