Почетна > Србија
Србија

Све што нисте знали о организацији БРИКС – Србија једина земља из Европе која је добила позив за Самит 2024 у Казању

Пре неколико дана широм света је одјекнула вест да је Србија прва држава из Европе која је позвана да буде део самита БРИКС 2024 који се ове године одржава у Руској Федерацији у Казању.
Фото: PrtSc/YouTube/reuters

Овај позив само потврђује изузетне односе које држава Србија и председник Александар Вучић остварују широм света.

Шта је то БРИКС?

Економиста из инвестиционе банке Голдман Сакс Џим О’Нил је 2001. године осмислио акроним „Б(Бразил)Р(Русија)И(Индија)К(Кина)” за Бразил, Русију, Индију и Кину. Геополитичари и економисти су ове четири државе тада посматрали као велике териториије са средњим примањима које су истовремено економије убрзаног раста.

Први министарски састанак БРИК-а је одржан 20. септембра 2006. на предлог руског председника Владимира Путина на маргинама заседања Генералне скупштине УН у Њујорку.

Први самит БРИК-а је одржан у Јекатеринбургу у Русији 2009. године и тада су постављени основни циљеви ове организације.

Основни задатак БРИК-а јесте да промовише дијалог и сарадњу међу земљама чланица на проактиван, прагматичан, отворен и транспарентан начин.

Такође, као један од основних циљева коју је ова организација поставила испред себе јесте изградња хармоничног света трајног мира и заједничког просперитета..

Република Јужна Африка се БРИК-у придружила 2010. године и тако је настао БРИКС.

БРИКС у бројевима
Фото: PrtSc/YouTube/reuters

Након што су се почетком 2024. године БРИКС-у придружили Египат, Етиопија, Иран, Саудијска Арабија и Уједињени Арапски Емирати, БРИКС сада чини 46 % светске популације, односно преко 3,3 милијарди људи живи у земљама БРИКС-а.

Земље БРИКС-а имају удео од 37% у глобалном БДП-у у односу на земље Г7 које имају удео од 30% у глобалном БДП-у.

У деценији која нам следи процене су да ће у земљама БРИКС-а доћи до пораста броја милионера за 85%, док се у исто време очекује да ће Г7 повећати број милионера за 45%.

Трећина светске производње нафте је у рукама БРИКС-а-

Земље БРИКС-а су 2014. године основали Нову развојну банку са средствима од 250 милијарди долара, да би земљама у развоју позајмљивали новац за напредак.

Србија и БРИКС

Иако је привреда Републике Србије наслоњена пре свега на ЕУ, робна размена између Републике Србије и земаља из БРИКС-а је у константном порасту.

Робна размена између Србије и Кине је од 2018. до 2022, порасла 2,7 пута, а извоз Србије у Кину је порастао чак 12,7 пута. Кина је у истом периоду избила на прво месту међу инвеститорима у Србији и ту позицију је имала 2021, 2022. и у првој половини 2023. године са улагањима од преко 4,4 милијарде долара.

Већина најзначајнијих инфраструктурних пројеката у Србији је реализована уз помоћ и подршку кинеских компанија ( железнички коридор Београд-Нови Сад-Суботица, путна инфраструктура, три блока термоелектрана у Костолцу, железара у Смедереву, ТЕ-ТО Панчево, Зиђин у Бору, Линглонг у Зрењанину итд..)

Фото: НС Уживо/Павле Пејић

Оно што је од посебног значаја за нашу земљу је чврст став водећих држава БРИКС-а везано за питање територијалног интегритета и суверенитета Републике Србије.

Кина, Русија, Индија, Бразил, Република Јужна Африка, Иран и Етиопија нису признале лажну државу Косово. Египат иако је признао лажну државу Косово, више не гласа за ову лажну творевину и фактички је отпризнао тзв. Косово, док су УАЕ и Саудијска Арабија биле прве арапске државе које су током 2008. и 2009. признале тзв. Косово.

Vučić danas sa američkim ambasadorom Kristoferom Hilom

Преузмите андроид апликацију.