Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Рецикломати ускоро на улицама Новог Сада. Ево које бенефите доносе и како се користе

Како је најављено на инстаграм профилу Градске управе за заштиту животне средине, грађани Новог Сада ускоро ће бити у могућности да одвајају отпад у рецикломате који су постављени на пет локација у граду, a  том приликом моћи ће освоје вредне награде сваког месеца.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Gradska uprava zžs Novi Sad (@gradskauprava.zzs.ns)

За сада су рецикломати у Новом Саду већ постављени у центру града, код „Аполо“ центра и испред Скупштине Града Новог Сада, а детаљан списак локација биће накнадно објављен.

Да подсетимо, рецикломати су и раније постављани на улицама нашег града, а последњи пут прошле године, у време одржавања Exit фестивала и на новосадском Ultra Challenge турниру у баскету 3×3 одржаном на Спенсу.

Тада су компанија “Секопак” и Град Нови Сад такође поставили пет рецикломата на различитим локацијама у граду.

У другим градовима Републике Србије овакве паметне машине су већ одавно заживеле и дају одличне резултате по питању очувања животне средине, а грађани су их са одушевљењем прихватили.

Прве рецикломате добили су Крагујевчани 2020. године на 5 локација, затим Београђани априла 2021. године на 25 локација, а Нишлије и Аранђеловчани током 2022. године по један рецикломат.

Шта су рецикломати?

Рецикломати представљају технологију која на лак и занимљив начин доноси корист и појединцу и друштву и животној средини. Он је „stand-alone“ машина која се поставља на јавним површинама.

Ове паметне машине имају могућност препознавања четири врсте амбалажног отпада: пластичних (ПЕТ) флаша, стаклених флаша, Тетра Пак амбалаже и алуминијумске (АЛУ) амбалаже (лименки).

Како се користи рецикломат?

Када корисник убаци амбалажу, електронски систем препознавања скенира амбалажу и процењује која је врста у питању, правећи разлику између типова амбалаже.

Уколико је убачени предмет адекватне врсте и погодан за рециклажу, уређај га прихвата и шаље у секцију за складиштење. Ако убачени предмет није адекватан, рецикломат га враћа Кориснику.

Грађани који рециклирају могу бити награђени бирајући по унапред утврђеним начинима награђивања.

Примера ради, Београђани су новац који су скупили убацујући амбалажу могли да искористе за вожњу градским превозом, донацијом у хуманитарне сврхе или да допуне Глобалтел.

Рецикломати омогућавају да се уместо у природи, изузетно велике количине отпада нађу у процесу и након рециклаже поново буду искоришћене као нове сировине уз секундарне позитивне ефекте као што су драстичне уштеде енергије и очување животне средине за нас и будућа поколења.

Biciklisti, važno za vas: Evo u kojim delovima pešačke zone u Novom Sadu je dozvoljena vožnja, a na kojim mestima vas čekaju kazne (FOTO)

 

Преузмите андроид апликацију.