Početna > Srbija
Srbija

Vučić: Srbija od prvog trenutka insistira na formiranju ZSO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da je u Srbiji počela „kampanja neistina“ i da je Srbija od prvog trenutka radila na implementaciji Ohridskog sporazuma, kao i da je u svakom trenutku insistirala na formiranju ZSO.
Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Odgovarajući na pitanje novinara da li se Srbija saglasila sa članstvom tzv. Kosova u Savetu Evrope, s obzirom na to da je predsednik, kako je rekao novinar, usmeno prihvatio Ohridski sporazum, Vučić je rekao da ga je u načelu prihvatio, ali da ga neće potpisati, iz više razloga.

„U svom prvom obraćanju posle Ohrida, rekao sam da mi u načelu prihvatamo, ali da neću da potpišem zbog više stvari. Onda o tome sam govorio u Narodnoj skupštini. Pre svega zbog članstva tzv. Kosova u Ujedinjenim nacijama, organizacijama, agencijama, institucijama, uključujući UNESKO. Ali smo mi od prvog trenutka radili na implementaciji. I u usmenom, i u pismenom, u svakom drugom delu, uvek je pod broj jedan ZSO“, rekao je on.

On je ponovio da je Srbija ispunila neke obaveze iz Ohridskog sporazuma, dok Priština nije nijednu i dodao da je iz više uglova protivzakonito da tzv. Kosovo bude član Saveta Evrope.

„Oni neće ZSO, oni neće ništa od toga. I iz tog ugla je to protivzakonito, ne samo iz ugla što nije država i što nisam potpisao. I na sastanku sa ambasadorima zemalja Kvinte od pre dva dana oni su mi rekli da insistiram na tome, to jeste ozbiljan argument. Džabe, mogu da insistiram koliko hoćete, kad oni imaju više geopolitičke ciljeve kojima hoće da sruše Srbiju. I upravo u tome i jeste dodatni problem i kako će da izgleda poglavlje 35 izmenjeno. Možemo samo da kažemo da sa nečim nismo saglasni i to je to. Vidim da će pokušavati Francuzi i neki drugi da nešto menjaju i da naprave da to bude iole prihvatljivo, da makar možemo da nastavimo evropski put“, rekao je Vučić.

 

Vučić: Od dolaska Kurtija na vlast, bila 494 etnički motivisana napada na Srbe

Preuzmite android aplikaciju.