Početna > Život i stil
Život i stil

Recept dana: Pužići sa susamom i sirom

Puževi sa sirom, uvaljani u susam i savršeno pečeni dok ne dobiju zlatnu boju i ukusnu hrskavost, oduševljavaju od prvog zalogaja i savršeni su za one trenutke kada želite da impresionirate svoje najmilije.
Foto: Pixabay/Nannica
Sastojci:
  • 900 grama običnog brašna
  • 1 kocka svežeg kvasca
  • 250 mililitara mleka
  • 250 mililitara mineralne vode
  • 100 mililitara ulja
  • 1 kašika šećera 
  • 2 kašičice soli
  • 500 grama krem sira
  • 1 jaje 
  • susam
Priprema:

U toplo mleko staviti kašiku brašna i kašiku šećera, izmrviti kvasac, sve izmešati i ostaviti na toplom mestu da se kvasac aktivira.  U veću činiju stavite brašno, so, šećer, mineralnu vodu i mleko sa aktivnim kvascem. Umesite glatko testo, pospite ga brašnom i ostavite na toplom mestu najmanje sat vremena da se udvostruči. Umutite jaja sa uljem, a u tanjir stavite susam. Podeliti testo na dva dela. Svaki deo razvaljajte na pola centimetra debljine i prelijte krem sirom. Rezačem za testo (ili jednostavnim nožem) isecite testo na trake širine oko dva centimetra. Svaku traku urolajte u oblik puža. Spoljašnji deo puža premazati mešavinom jaja i ulja i pažljivo uvaljati u susam. Ređajte puževe u pleh obložen papirom za pečenje i svaki lagano pritisnite rukom da se spljošti. Pecite na 180 stepeni oko pola sata, ili dok ne porumene.

Prijatno!

Ofarbajte jaja na potpuno zdrav i prirodan način uz pomoć hibiskusa (VIDEO)

Preuzmite android aplikaciju.