Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Лекарка открива шта се деси ако се не умивате сваког јутра? Одговор је све изненадио

Скоро сваки дерматолог ће дати исти одоговор на питање – шта препоручују као први корак у редовној рутини неге коже? Одговор: чишћење. Да ли је то тачно? Ево одговора.
„Остајем при мишљењу да је чишћење лица увече обавезно“, рекла је др Анђела Кејси, сертификовани дерматолог из Охаја. “Током ноћи, наша кожа пролази кроз фазу ‘одмора и поправке’ циклуса ћелија коже.”
Фото: Pexels/Karolina Grabowska

Дерматолог каже да када људи не уклоне добро прљавштину, алергене и друге ствари које се лепе за кожу увече пред спавање, они могу да поремете циклус поправке коже.

Заљубљеници у негу коже имају ноћну рутину неге коже у више корака, као што је двоструко чишћење, њихова посвећеност јутарњој рутини неге коже је потпуно друга прича у односу на оне који ујутру немају довољно времена ни да се умију пре него што изађу из куће.

Иако се дерматолози слажу да већина (ако не и сви) пацијената треба да очисти лице пред спавање, шта мисле о људима који прескачу јутарње чишћење или умивање лица? Да ли је “лоше” ако се не умијете свако јутро?

„Одговор зависи од много фактора“, рекла је др Хелен Хе, дерматолог из Њујорка са Одељења за дерматологију.

Који тип коже имате?

Ако имате масну кожу или кожу склону акнама, већина дерматолога препоручује да у своју јутарњу рутину укључите средство за чишћење.

„Пацијенти који имају тенденцију да се зноје и производе више уља док спавају током ноћи имају више користи од темељног чишћења лица ујутро како би уклонили све ствари које би иначе могле да зачепе поре и изазивају избијање“, каже дерматолог.

Ако имате суву кожу, можда ћете моћи да одспавате додатних пет минута ујутру и прескочите чићење.

„Прекомерно чишћење може уклонити кожну баријеру од липида који чине спољну баријеру коже, чинећи тако њихову кожу подложноју иритацији, перутању и екцему“, додаје докторка Хелен.

Када је реч о јутарњој рутини неге коже за оне са сувом кожом, др Елејн Кунг, дерматолог из Њујорка, рекла је: „Можда ће бити довољно једно благо умивање или нежна мицеларна вода.“

Од додатних фактора наводи се и годишње доба и клима. Наиме, током лета и високих температура обавезно је чишћење лица, а зими се може прескочити.

Без обзира на све дерматолози наводе да треба направити важну разлику између чишћења и умивања.

“Лице ћете свакако освежити водом ујутру, а да ли ћете очистити зависи као што смо рекли од типа коже, временских услова и стања коже. Најважније да увече очистите лице. Ако прескачете ујутру неће се ништа десити”, закључује дерматолог.

Tajna koja će učiniti vaš trening efikasnijim

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке