Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

У плану уређење простора некадашње фабрике „Југоалат“ – ево шта ће бити изграђено

На сајту ЈП „Урбанизам“ Нови Сад, објављен је рани увид у План регулације грађевинског земљишта на ком се налази објекат угашене фабрике “Југоалат” АД, а које се налази између улица Гаврила Принципа и Футошког пута.
Фото: PrtSc/geosrbija.rs/katastar

Према овом плану планираће се стамбено-пословни садржаји, односно делатности: трговина на мало, канцеларијски простор, услужно занатство, угоститељство, садржаји културе, гараже и у одређеном проценту простори стамбене намене.

Одлуком о изменама и допунама Плана обухватиће се 3,05ha.

Плански основ за израду плана чини Генерални план Града Новог Сада до 2030 године, којим је обухваћени простор претежно намењен за пословање на улазним правцима и саобраћајне површине.
Фото: PrtSc/ЈП „Урбанизам“ Нови Сад

Очекује се да ће се планским решењем на предметном подручју створити услови за изградњу и уређење простора за пословање и становање.

Простор представља атрактивну локацију уз Улицу Футошки пут, која треба да добије нову структуру обликовањем урбанистичког и визуелног репера. Развојем функција у овом домену ствара се упориште за развој и функционисање града.

Oбјекат фабрике “Југоалат” АД изграђен је 1939. године.
Фото: Wikimediacommons/PANONIAN

Фабрика се бавила металском индустријом, производњом прецизних и специјалних алата. Некада велика и најзначајнија фабрика Новог Сада, запошљавала је око 360 радника, а добила је диплому производног машинства за изузетан допринос организовању саветовања производног машинства.

Године 1970 “Југоалат” производио је алате за амерички “Boing”.

Лоша приватизација која је спроведена почетком двехиљадитих година довела је до тога да 2010. буде покренут стечајни поступак, да би фабрика “Југоалат” 2017. године и званично била затворена.

Магацински део (улаз из Улице Гаврила Принципа) користи се привремено и тај део објекта Југоалата је једини који је реконструисан, а улазни део је асфалтиран само до магацинског простора.

Трајање Раног јавног увида је од 19.03. 2024. до 02.04. 2024. године

Novosađani, pazite na novi radar! Novi radari postavljeni na nekoliko lokacija

 

Преузмите андроид апликацију.