Почетна > Свет
Свет

Португалија: Монтенегро добио мандат за састав нове владе

Португалски председник Марсело Ребело де Соза поверио је мандат за састав нове владе Луису Монтенегру, лидеру Демократског савеза (АД), након што су пребројани гласови из иностранства и потврђена тесна победа његове странке десног центра на изборима одржаним 10. марта, преноси Гардијан.
Фото: Танјуг/AP Photo/Armando Franca

Монтенегро је данас, нешто после поноћи, позван у председничку палату у Лисабону где га је председник де Соза, који је провео више од недељу дана у консултацијам са лидерима парламентарних странака, формално номиновао за председника владе.

„АД је победио на изборима, па је председник одлучио да предложи Луиса Монтенегра за премијера“, саопштено је из кабинета председника.

Монтенегро је, након што се у среду поподне први пут састао са Де Созом, изјавио да је у име своје странке „изразио спремност да преузме вођство владе и да буде именован за премијера“.

АД има укупно 80 посланика у парламенту који броји 230 места, а следе социјалисти са 78 места и крајње десничарска партија Чега, основана пре само пет година, са 50 места.

Превремени избори у Португалији су расписани након оставке социјалистичког премијера Антониа Коште због оптужби за корупцију у његовом окружењу.

Fidan: Vizija Turske o članstvu u EU se nije promenila

Преузмите андроид апликацију.