Početna > Biznis
Biznis

CNN: Japan i Britanija tonu u recesiju

Dve velike svetske ekonomije, japanska i britanska tonu u recesiju. Japan i Velika Britanija objavili su da već drugi kvartal zaredom njihov društveni bruto proizvod ima negativan trend, što  odgovara široko prihvaćenoj definiciji kad neka ekonomija pada u recesiju.
Foto: Unsplash/ilferrets

Da li bi SAD, najveća svetska ekonomija, mogle da budu sledeće? Trenutni podaci govore da je američka privreda daleko od toga, navodi Si-En-En.

Ekonomski pad Japana povezan je sa smanjenjem populacije, tvrdi Pol Donovan, glavni ekonomista UBS Global velt menadžmenta.

U 2022. godini stanovništvo Japana opalo je za 800.000, što je 14. uzastopna godina pada. To ograničava sposobnost zemlje da raste jer to znači da „manje ljudi proizvodi i konzumira manje stvari“, objašnjava Donovan.

S druge strane u Velikoj Britaniji rast stanovništva i plata nije bio dovoljan da spreči pad potrošačke potrošnje, jednog od glavnih pokretača te ekonomije.

Potpuno drugačija situacija je u SAD. U poslednja dva kvartala, nacionalna ekonomija doživela znatno veći rast BDP-a od očekivanog, pre svega zbog povećane potrošnje.

Američka ekonomija ima prednost nad ostalim ekonomijama zahvaljujući pet triliona dolara u novcu odvojenih za jačanje finansija domaćinstava u vreme pandemije.

Još jedna prednost je što manje zavisi od ruske energije, što je čini manje ranjivom od mnogih drugih zemalja po pitanju porasta cena prirodnog gasa koji je usledio nakon invazije na Ukrajinu.

Ali januarski podaci o maloprodaji u SAD bili su mnogo niži nego što se očekivalo, što sugeriše da bi Amerikanci mogli malo čvršće da vežu kaiš nakon rekordne praznične sezone.

Ipak, tržište rada ostaje izuzetno snažno, o čemu svedoči stopa nezaposlenosti u zemlji, koja je ostala ispod 4 odsto već 24 meseca zaredom.

Molovo poslovanje bolje od očekivanog

Preuzmite android aplikaciju.