Početna > Srbija
Srbija

Vučić: Držimo inflaciju pod kontrolom, cilj nam je da je spustimo na 3 odsto

 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Srbija drži inflaciju pod kontrolom, da ona iznosi 6,4 odsto i da pada i dalje, kao i da ide ka zacrtanom cilju od 3 odsto.
Foto: Tanjug/Marko Đoković

„Pada nam inflacija i dalje, samo se sekiramo zbog ove nafte. Inflacija ide ka 3 posto, kao što smo rekli, penzioneri sa ovih 14,8 posto povećanja imaju realno povećanje 8,7 posto. Realno, ne nominalno. Dajte da zadržimo da to povećanje ima smisla, da ta inflacija ne samo da ostane na ovom nivou, nego da je spuštamo na ta 3 posto“, izjavio je Vučić za RTS.

Po pitanju zaduživanja, Vučić je rekao da su tri problema sa kojima se države suočavaju, a prvi je kako naći dodatni jeftin novac.
„Drugi problem je kako da vam to ne utiče na deficit koji ove godine mora da bude 2,2 odsto. To je cilj koji smo sa MMF-om postavili“, rekao je Vučić.

Kao treći problem je rekao da predstavlja odnos javnog duga u odnosu na bruto domaći proizvod.

„Šta je naš cilj? S jedne strane, maksimalizacija rasta. Dakle, što više ulaganja u sve ove projekte o kojima govorimo, u veštačku inteligenciju, u softversku industriju, u naučno-tehnološke parkove, obrazovanje. U infrastrukturu, puteve, pruge, fabrike, reindustrijalizaciju naše zemlje. To vam podiže rast. Građevinska industrija, to vam podiže rast“, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, Srbija ima dovoljno novaca, čak smo i „overlikvidni“ i dodao je da malo koja zemlja u Evropi ima to.

„Mi imamo preko 4 milijarde evra u ovom trenutku na računu. I opet su nam veći prihodi od onih koje smo očekivali. I manji rashodi od onog što smo očekivali, jer mi uvek konzervativno tumačimo. Pošto je prošao i 15. februar, pa sam video podatke i za februar. Opet su bolje nego što smo predvideli i budžetom i nego što smo očekivali“, naveo je Vučić.
Prema njegovoj proceni padaće cena novca, već od septembra će ići niža stopa za kredite.

 

Vučić: Cilj da prosečna plata u Srbiji 2027. godine dostigne 1.400 evra

Preuzmite android aplikaciju.