Početna > Novi Sad > Aktuelno

Aktuelno Novi Sad

Zmajevo gnezdo u Novom Sadu; Svečano otvoren „Festival svetla“- Gradonačelnik Đurić: Ova godina je godina zmaja, a verovanje kaže da je to pravo vreme za obnovu (FOTO)

Limanski park je, šestu godinu za redom, domaćin Festivala svetla i šesti put je dočekao zvaničnu Novu godinu kineskog naroda. U prepunom Limanskom parku prisutni su mogli da prisustvuju svečanom otvaranju uz visoke zvanice.
Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Slobodan Trkulja, osnivač i organizator kineskog festivala svetla, istakao je da je ova manifestacija od ove godine i sestrinski festival prestižnog festivala “Put svile” iz grada Sijena.

-Inspirisani idejom kineskog predsednika Si Đinpinga o potrebi jačanja narodne saradnje, zajedno sa svojom grupom Balkanopolis, dugi niz godina uspešno prezentujemo kinesku kulturu u Srbiji i srpsku kulturu u Kini. Prošle godine u ovo vreme imao sam priliku da izvedem “Tamo daleko” u Kini, koja je pregledana više od neverovatnih 16 milijardi puta. Novi Sad je večeras zmajevo gnezdo. Uveren sam da će festival doprineti bliskom odnosu dva naroda- istakao je Trkulja.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić
Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić bio je domaćin manifestacije i ovom prilikom uručen mu je long, kineski zmaj, od strane ambasadora Kine Li Minga.

-Novi Sad, tradicionalno šesti put, obeležava tri nove godine. Festival svetlosti se davno odomaćio u Novom Sadu. Nalazimo se u jednom od najlepših parkova i ova godina je godina zmaja, a verovanje kaže da je to pravo vreme za obnovu. Ja bih dodao da je naš zajednički put već trasiran, a to je postignuto zahvaljujući čeličnom prijateljstvu dva naroda i dva predsednika. Novi Sad sarađuje sa tri grada u Kini, a brojne kineske kompanije posluju u gradu- reči su prvog čoveka Grada koji je dodao da Novi Sad u narednih nedeljama očekuje otvaranje još jedne kineske kompanije u Kaću.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Prisutnima se obratio i ambasador Kine Li Ming koji je istakao da mu je veliko zadovoljstvo što opet dolazi u prelepi Novi Sad.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Kineska Nova godina potiče iz Kine, a pripada svetu. Novi Sad je jedan od najvažnijih srpskih gradova i ima dugoročnu tradiciju. Ovo je dobar primer čeličnog prijateljstva dva naroda. Kineski turisti biraju Novi Sad kao jednu od turističkih destinacija-naveo je ambasador Kine.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Sugrađani mogu da vide svetlosne lampione u obliku lavova, flamingosa, tradicionalnih kineskih lampiona, zmajeva, kao i drugih obeležja kineske tradicije i kulture, do 25. februara.

Kada se stvara najveća gužva i koje su najprometnije raskrsnice u Novom Sadu

Preuzmite android aplikaciju.