Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Зашто је добар батат? Слатки кромпир који може много да нам пружи

Батат је често неоправдано заборављено поврће.
Фото: Pexels/Ela Haney

Слатки кромпир је слатко, скробно коренасто поврће које се узгаја широм света. Најчешће је наранџасте боје, али може бити и бео и љубичаст. Батат је богат витаминима, минералима, антиоксидансима и влакнима.

Зашто је добар батат?

Насупрот тешком и скробном кромпиру, слатки кромпир није тежак за исхрану, не изазива проблеме у стомаку, не ствара осећај надутости и није узрок гојазности. Све више се препоручује као део дијета и посебних режима исхране.

Батат и здравље очију

Слатки кромпир је богат бета-каротеном, то је оно што му даје наранџасту боју. Када једемо бета-каротен, наше тело га претвара у витамин А, који се затим користи за формирање рецептора за детекцију светлости у оку. Ово је важно за ноћни вид и одржавање здравља ока.

Батат и пробава

Слатки кромпир је богат влакнима, за које се показало да промовишу здрав систем за варење. Високи нивои биљних стерола (фитостерола) у слатком кромпиру могу да имају заштитни ефекат на пробавни систем.

Дијабетес типа 2

Занимљива открића сугеришу да умерена конзумација слатког кромпира и листова слатког кромпира може да побољша регулацију шећера у крви код дијабетеса типа 2. Међутим, потребно је више доказа из како би се потврдили ови налази.

Батат и имунитет

Пошто је богат бета-каротеном, слатки кромпир такође може да помогне у подршци имунолошкој функцији. То је зато што је витамин А важан за одржавање интегритета слузокоже у респираторном систему и цревима.

Mnogi se kunu u njega: Od ovog neobičnog čaja zaspaćete i pre nego što ga popijete

Преузмите андроид апликацију.