Početna > Srbija
Srbija

Odbrana Dodika će pozvati Šmita za svedoka u postupku protiv Dodika

Goran Bubić, advokat predsednika Republike Srpske Milorada Dodika pred Sudom BiH, izjavio je da će tim odbrane kao svedoka pozvati Kristijana Šmita.
Foto: Tanjug/foto Srna/Borislav Ždrnja

Šmit u Republici Srpskoj nije priznat za visokog predstavnika, a u Sudu BiH Dodiku se sudi zbog navodnog nepoštovanja Šmitovih odluka.

„Imaćemo mnogo pitanja za njega (Šmita)“, rekao je Bubić i naglasio da je primarni cilj Suda i Tužilaštva BiH, kao i Šmita da predsednika Dodika uklone iz političkog života.

Bubić je gostujući u emisiji Telering RTRS, poručio da se sa postupkom protiv Dodika ne brani suverenost BiH već ruši.

„Optužnica nije napisana samo protiv predsednika Srpske, jer se u njoj pominju i Narodna skupština i Vlada Srpske“, rekao je Bubić.

Govoreći o strategiji odbrane, Bubić je naglasio da je prva teza da visoki predstavnik u BiH ne može donositi zakone, a druga da Šmit nije visoki predstavnik.

Ukoliko prethodne dve teze Sud BiH ne prihvati, naveo je on, postoji treća linija odbrane da je period za koji terete optužene od 1. do 9. jula, pa će odbrana reći da je vremenski period za Dodika od 1. do 7. jula i da je Tužilaštvo BiH razdvajanjem postupaka postfestum shvatilo da to ide u prilog predsedniku, jer njega nema 8. i 9. jula.

Kada je o zahtevu za izuzeće sudije Sene Uzunović odbrana navodi da je ona u aprilu 2021. godine bila među 14 tužilaca koji su tražili bezuslovno krivično gonjenje i dizanje optužnice protiv Dodika zbog navodnog napada na ustavni poredak BiH.

„Dakle, ona 2021. godine iskazuje predrasude o optuženom insisturajući na njegovom krivičnom gonjenju, jer je tad u svojstvu tužioca, a u Sud prelazi u avgustu 2022. godine. To je naš argument“, naveo je Bubić.

Dodik: Možda će Šmit postati dobar turistički vodič, ali nikada ništa više u BiH

Preuzmite android aplikaciju.