Почетна > Србија
Србија

Писторијус: Немачка наоружава Косово одбрамбеним оружјем, као и друге земље

Министар одбране Савезне Републике Немачке Борис Писторијус изјавио је данас да Немачка наоружава не само Косово, већ и Србију и друге земље као њен допринос у стабилизацији региона и како би ојачала одбрамбене капацитете сваке државе.
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

На заједничкој конференцији за медије са председником Србије Александром Вучићем у Председништву Србије, а на питање на основу ког међународно-правног акта Немачка наоружава тзв Косово, Писторијус је истакао да Немачка испоручује искључиво одбрамбено, а не офанзивно наоружање.

Он је истакао да, из Немачке перспективе, говоримо о сувереној држави Косово.

„Ми смо признали Косово, друге земље то нису урадиле, реч је о мањем броју земаља на свету. То је одлука сваке земље, али независно од питања признања неке земље, захтев овом региону мора да буде, када имамо у виду наш циљ, стабилност у региону као предуслов за заједничко приближавање Европској унији, важни су ту добросуседски односи и то са обе стране. То је основни предуслов за стабилност и ништа ту чињеницу неће променити“, поручио је Писторијус.

Он је, одговарајући на питање новинара о томе шта се може понудити Србији на путу ка ЕУ, рекао да за земље Западног Балкана нема пута ка Европској унији преко конфликата у региону.

„Ја мислим да ту није реч о понудама, него о перспективама и то заједничким перспективама. Ја сам још једном нагласио колики значај Немачка придаје приступању Европској унији земаља Западног Балкана“, рекао је Писторијус.

Он је оценио да Русија има доста утицаја у Србији кроз више канала и навео да Србија мора да нађе свој начин поступања с тим.

„Србија мора да преузме одговорност, своју улогу у региону, како ће комуницирати са свим потешкоћама, са свим стварима које се перцепирају као нека провокација, али нема пута ка Европској унији преко конфликата у региону“, поручио је Писторијус.

Vučić: Kao i Nemačka i Srbija je osetljiva na brutalno mešanje u unutrašnje stvari

 

Преузмите андроид апликацију.