Почетна > Свет
Свет

Подршка крајњој десници у Немачкој пала на најнижи ниво за седам месеци

Подршка бирача за немачку крајње десничарску странку Алтернатива за Немачку (AFD) сада је на најнижем нивоу од јула, настављајући спори опадајући тренд.
Фото: Pexels/Niklas Jeromin

Немци протестују након извештаја о недавном окупљању екстремних десничара у Потсдаму, који се залажу за депортацију милиона имиграната, што је изазвало револт бројних Немаца.

Стотине хиљада људи поново су се током викенда придружиле продемократским и антидесничарским демонстрацијама, преноси Блумберг.

Странка Алтернатива за Немачку сада има подршку 20 одсто бирача, што је за један процентни поен мање него пре недељу дана, показало је истраживање института INSA.

Подршка AFD је тек незнатно опала са око 23 одсто од јула, а та странка остаје друга по снази политичка партија у Немачкој.
Партија SPD канцелара Олафа Шолца је благо ојачала, попевши се за један процентни поен на 15 одсто у протеклој седмици, саопштила је INSA.

Анкета је показала да немачки FDP, којим руководи министар финансија Кристијан Линднер, остаје на четири одсто, остављајући га испод цензуса за улазак у парламент. Зелени су остали непромењени на 13 одсто подршке бирача.

Савез „Сара Вагенкнехт“, познат као BSW, имао jе подршку седам одсто гласача које је анкетирала INSA. Странка, проистекла из партије Левица, планира да се бори на предстојећим европским изборима.

Погоршање економије распирује незадовољство, нове странке добијају подршку, док међу немачким гласачима расте незадовољство радом Шолцове владајуће коалиције.

 

Teheran upozorio SAD da ne gađaju dva teretna broda povezana sa Iranom

Преузмите андроид апликацију.