Почетна > Свет
Свет

Бајдену се замера економски учинак, сматра се да је Трамп боље водио економију

Грађани администрацији америчког председника Џозефа Бајдена замерају економске учинке, имајући у виду да је претходних година инфлација обележила економију САД, иако је Бајден одређеним регулативама успео да заустави инфлацију, смањи је и обезбеди даљи економски раст САД, изјавио је данас доцент са Факултета политичких наука Милан Крстић.
Фото: Танјуг

Он је за Танјуг рекао да се у последње време у САД јављају још неке теме поред ових унутрашњеполитичких, а то су спољнополитичке теме због ситуације у Израелу.

„Један број његових бирача му замера да није довољно оштар према Тел Авиву, да би Америка требало да буде јаснија у томе да мора да се заустави рат у Гази и да мора да се пронађе решење које инволвира две државе за Палестинце и Израелце“, каже Крстић.

Према његовој оцени, постоје три кључна фактора која Бајдену не иду у прилог, од којих је први перцепција његових година и његове агилности, односно менталних и физичких способности где, како је навео, многи сматрају да он није кадар да води државу у још једном мандату.

Други фактор, додаје Крстић, је перцепција његових економских перформанси и учинака за време његовог мандата.

Према речима Крстића, иако неки објективни показатељи указују на то да америчка економија иде на боље, да се опоравља, да се инфлација смањује и да је незапосленост на рекордно ниском нивоу, многи Американци сматрају да је бивши амерички председник Доналд Трамп, макар до 2020. године, боље водио економију.

„Трећа ствар, која је сада постала акутна, јесте питање управљања имиграцијама, имајући у виду да имамо велики број имиграната који свакодневно улазе на територију САД. То је питање које неке неопредељење бираче може да одлучи да стану на Трампову страну, који ту заговара чвршћи приступ него Џозеф Бајден“, навео је Крстић.

Додаје да Тексас јесте тачка које показује колико је дубока подељеност између репибликанаца и демократа у вези са начином управљања илегалним имиграцијама.

„То није тачка која показује било коју склоност према сецесионизму, иако постоје такви покрети у Тексасу, али ове подела у Тексасу између гувернера Абота и америчке федералне власти је подела на линији конзервативаца и либерала у вези са тим како треба управљати илегалним имиграцијама, где републиканци заговарају чврст приступ, изградњу жица. То се надовезаје на онај Трампов наратив о изградњи зидова, а насупрот њих су демократе које заговарају далеко мекши приступ“, рекао је Крстић.

Južnu Kaliforniju pogodila oluja, poplavljen Long Bič, zatvoreni putevi

Преузмите андроид апликацију.