Početna > Svet
Svet

Japanski premijer zahvalan lideru Severne Koreje na poruci saučešća

Japanski premijer Fumio Kišida izrazio je danas zahvalnost severnokorejskom lideru Kim Džong-unu na poruci saučešća koju mu je uputio povodom zemljotresa koji je pogodio centralni Japan 1. januara.
Foto: Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP, File

„Dobili smo poruke iz mnogih zemalja i regiona. Takođe smo izrazili svoju zahvalnost na poruci saučešća od Kim Džong-una“, rekao je japanski premijer na sednici parlamenta.

Početkom januara, glavni sekretar kabineta Jošimasa Hajaši rekao je da severnokorejski lideri poslednjih godina nisu slali nikakve poruke saučešća japanskim premijerima, uključujući i u vreme zemljotresa i cunamija u martu 2011. koji su razorili severoistočni Japan.

Ovo je neobičan gest lidera Severne Koreje, budući da Tokio i Pjongjang nemaju diplomatske odnose, a Severna Koreja je nedavno kritikovala Japan zbog produbljivanja odbrambene saradnje sa SAD i Južnom Korejom, navodi Kjodo.

Kišida je danas ponovio da će njegova vlada nastaviti da ulaže napore da reši dugotrajno pitanje otmica japanskih državljana od strane Severne Koreje tokom 1970-ih i 1980-ih godina, obećavajući da će promovisati pregovore sa Kim Džong-unom.

Ajdaho: Tri osobe poginule, petoro kritično nakon rušenja čeličnog hangara

Preuzmite android aplikaciju.