Почетна > Свет
Свет

Мелони позива на брзо суђење италијанској активисткињи у Мађарској

Италијанској антифашистичкој активисткињи Иларији Салис, која се налази у затвору у Мађарској због оптужби да је учествовала у нападу на два милитанта екстремне деснице у Будимпешти прошлог фебруара, требало би да се одобри брзо суђење, рекла је данас италијанска премијерка Ђорђа Мелони.
Фото: Танјуг/AP Photo/Gregorio Borgia

„Оно о чему сам разговарала са мађарским премијером јесте да се обезбеди да се наши сународници третирају са достојанством и поштовањем, и (да им се омогући) правично суђење, и то брзо“, рекла је Мелони.
Она је новинарима рекла да се нада да ће Салис моћи да докаже невиност, додајући да се у Италији затвореници никада не стављају у ланце и окове, што је, како је рекла, у Мађарској нормално.
Учитељице из основне школе у околини Милана, Салис појавила се у понедељак пред мађарским судом са везаним ногама и рукама и ланцем око струка.

Она се тада изјаснила да није крива за оптужбе за које тужиоци траже 11-годишњу казну, а следећи пут би требало да се пред мађарским судом појави 24. маја, преноси Ројтерс.
Слике са суђења изазавале су гнев међу Италијанима, а медији и опозиција позвали су римску десничарску владу да учине више како би јој помогли.

Италија је у уторак упутила протестну ноту властима у Мађарској због спорног третмана Италијанке, док је министар спољних послова Италије Антонио Тајани рекао да се чини да је начин на који је Салис спровођена чин кршења правила Европске уније.

 

Diplomata: Sredstva EU za Mađarsku ostaju zamrznuta uprkos dogovoru o Ukrajini

Преузмите андроид апликацију.