Početna > Srbija
Srbija

Miladinović: Dronovi se sve više usavršavaju i dobijaju na značaju

General u penziji Milomir Miladinović izjavio je danas da se dronovi sve više usavršavaju i dobijaju na značaju, ali i da se postavljaju sve veći zahteve pred vojnike koji sa njima upravljaju.
Foto: Tanjug/AP Photo/Kamran Jebreili

„Operatori se izlažu velikom psihološkom pritisku jer gledaju ciljeve dok na njih deluju. Takvom opterećivanju su nekada bili izloženi samo snajperisti, a ja sam u oružanim sukobima imao priliku da vidim te borce kako se psihički ‘lome’ „, rekao je Miladinović za Večernje novosti govoreći o srpskom vojnom dronu „komarac“.

Dodaje da izbor operatora dronova i njihova obuka moraju da budu specifični, jer je dron u rukama neodgovornih i bezobzirnih ljudi neverovatna opasnost.

General u penziji i nekadašnji načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Branko Krga objasnio je da upotreba dronova čini ratovanje sve složenijim, posebno za jedinice koje su u odbrani.

„Ranije su vojnici kada se dobro utvrde i maskiraju mogli da se smatraju zaštićenim, ali primenom dronova to je dovedeno u pitanje. Sada su jedinice izložene mnogo većoj mogućnosti iznenadnog napada“, objasnio je Krga.

Krga je istakao da će se od vojnika u budućnosti zahtevati veća čvrstina i stabilnost, bolja orijentacija, bolje podnošenje opasnosti i reagovanje na nju.

„Dronovi su povećali zahteve prema vojniku u odnosu na ranija vremena. U svim epohama je primena novih modernih sredstava zahtevala da se zbog njih menja taktika, a uvođenje dronova u ratnu upotrebu može se porediti sa vremenom početka primene tenkova, aviona i krstarećih raketa“, naveo je Krga.

Minijaturni dron samoubica „komarac“ konstruisan je od strane stručnjaka Vojnotehnološkog instituta i uveden je u Vojsku Srbije.

Vučević: Pokušaj ukidanja dinara na KiM atak na ekonomsku bezbednost Srba

Preuzmite android aplikaciju.