После ручка нема бољег начина да се засладите од традиционалне, чоколадне посластице. Реформа торта је један од начина како да заокружите оброк, а рецепт за реформу је тако једноставан и брз.
Састојци за реформу торту:
за једну кору (има их 4):
-4 беланцета
-50 г шећера
-мало соли
-100 г млевених ораха
-1 кашика брашна
за фил:
-250 г шећера
-16 жуманаца
-1 кесица ванилин шећера
-пола кашичице екстракта ваниле
-100 г црне чоколаде
-300 г несланог путера
за глазуру:
-100 г црне чоколаде
-5 кашика уља
за декорацију:
-шлаг
-млевени ораси
Припрема реформа торте:
Добро загрејте рерну док припремате коре. Плех у ком ћете пећи коре обложите папиром за печење.
У већој чинији улупајте беланца и со и мутите миксером, па полако повећајте брзину.
Када беланца почну да се претварају у шне, почните постепено да додајете шећер настављајући да мутите. Потребно је да мутите све док беланца не постану чврста и количина се не удвостручи.
Када се беланца умуте, одложите миксер, убаците млевене орахе и брашно и шпатулом промешајте. Сједињену смесу пребаците у плех и пеците до 20 минута на 180 степену или све док кора не порумени. Када буде готова, извадите из рерне и полако одвојте папир за печење. Поновите поступак и за још три коре, укупно би требало да их буде четири.
У другу чинију додајте сва жуманца, шећер и ванилин шећер, кратко умутите миксером, па додајте екстракт ваниле и на средњој брзини мутите све док добијете густу и светло жуту смесу.
Добијену смесу од жуманаца ставите на шерпу са врућом водом и – кувајте жуманца. Важно је да смесу непрестано мутите све док смеса са жуманцима не прокључа. Потом смањите температуру и кувајте их на лаганој ватри до 30 минута мешајући да жуманца не загоре. Проверавајте да ли у шерпи испод имате довољно воде, па ако нема досипајте. Приметићете да су жуманца постала гушћа попут пудинга.
Када се жуманца згусну, додајте изломљену чоколаду и мешајте док се чоколада не отопи. Пажљиво склоните чинију са паре и покријте је провидном фолијом и оставите да се потпуно охлади.
Путер собне температуре умутите миксером па убаците у охлађену смесу са чоколадом и жуманцима. Мешајте док се све не сједини.
Одаберите тацну на којој ће вам бити реформа торта. Ставите једну кору и премажите га слојем чоколадног фила, па ставите другу кору и понављајте поступак док не потрошите све коре и цео фил. Уколико вам остане више фила на крају, можете украсити бочне стране торте на крају.
Умутите шлаг, можете га обојити у браон или додати отопљену чоколаду и украсити торту. У мањој шерпи отопите чоколаду са мало уља и прелијте преко торте. Поспите млевене или ситно сецкане орахе и послужите.
Преузмите андроид апликацију.