Заборавите на неукусне салате или непривлачне нискокалоричне оброке.
Стручњаци кажу да дијетална храна не мора да има одбојан укус, а открили су намирнице које су идеалне за све оне који желе да изгубе вишак после празника и врате форму.
Грчки јогурт
Грчки јогурт има двоструко више протеина од обичног јогурта. Неке врсте садрже више од 20 грама протеина по порцији. Протеини не само да вас дуже држе ситима, већ вам је за варење потребно око 18 одсто више енергије него масти. Бирајте сорте са ниским садржајем масти да бисте избегли додавање шећера и додајте свеже воће за мало влакана.
Јабуке
Мања јабука има само 78 калорија и око четири грама влакана. Нарежите га и додајте у салату, поједите као ужину са мало путера од кикирикија или испеците неколико са циметом и сувим грожђем за слатки, али здрави десерт за целу породицу.
Јаја
Јаја су веома популарна и лако доступна храна пуна протеина и можете их јести за доручак, ручак или вечеру. За доручак или ужину поједите тврдо кувано јаје јер има само око 100 калорија. Или за вечеру направите омлет или кајгану са спанаћем, парадајзом и печуркама. Ако пазите на холестерол, додајте пола беланца у смешу.
Зелени чај
Претходна истраживања показују да испијање две до четири шоље зеленог чаја дневно може помоћи да сагорете више калорија. Иако ефекти могу бити благи, размислите о томе да замените висококалорични напитак зеленим чајем, који не садржи калорије. Мале промене попут ове могу допринети бољем општем здрављу, саветују нутриционисти.
Сир
Са шест или више грама протеина по порцији, сир је савршена ужина уз, рецимо, неколико крекера од целог зрна или јабуку. Такође садржи калцијум. Изаберите немасни сир као што је моцарела или ароматичнији и оштрији, као што је чедар или фета, како бисте се задовољили мањом количином. Ако немасни сир није ваша омиљена опција, треба да знате да велики број студија показује да пуномасни млечни производи могу помоћи у губитку тежине ако их једете у умереним количинама јер нас дуже држе ситима.
Тестенина од целог зрна
Обичне тестенине садрже једноставне угљене хидрате који немају отпорност на желудац, али тестенина од целог зрна је у последњих неколико година изузетно побољшана у укусу и текстури. Ако сте нови у тестенини од целог зрна, пробајте најтање резанце – можда нећете ни приметити разлику.
Тамна чоколада
Тамна чоколада је јачег укуса од млечне, тако да ћете је сигурно појести мање од „обичне“ сорте. За дуплу чоколадну ужину ставите мало какаа на шаку бадема, што ће обуздати ваше сладокусце и дати вам протеинску ињекцију.
Преузмите андроид апликацију.