Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Уз ове трикове кромир вам неће проклијати!

Кромпир је једна од намирница која се често налази као прилог многим специјалитетима, па не чуди када се у супермаркетима продаје у великим паковањима од неколико килограма.
Фото: Pixabay/ Cherrylafoto

Добра ствар код кромпира је што се може припремити на разне начине, али и што можете да га чувате дуже од осталих врста поврћа. Наравно, ово се подразумева ако се придржавате ових правила.

Треба напоменути да кромпир без мрља ускладиштен у идеалним условима може трајати неколико месеци. Такође, важно је не држати кромпир у фрижидеру или близу лука и друге хране која ослобађа етилен.

Изаберите добар кромпир

Пре свега, морате одабрати кромпир који изгледа најсвежије.

Препознаћете га по томе што нема посекотина, тамних флека или меких тачака и има уједначену текстуру коже без зеленила.

Кромпир треба да буде сув

Често можете пронаћи остатке земље на кромпиру, па би можда било прикладно да га неки оперу пре складиштења. Али не би требало то да радиш. Влага може лако да остане на кори и у удубљењима и створи претерано влажну средину, узрокујући пљеснив мирис и убрзавајући процес пропадања.

Ставите у корпу или кесу

Кључ за очување кромпира је правилна циркулација ваздуха. Ако сте купили врећу кромпира, они се често продају у мрежастој кеси која омогућава улазак и излазак ваздуха. У том случају можете их оставити у тој торби.

Пронађите хладно и тамно место

Кромпир се узгаја под земљом и воли сличне услове након вађења. Идеална температура за чување кромпира је између седам и 12 степени, па је идеално да се чува на хладном и тамном месту.

Ротирајте залихе

Сваки пут када узимате кромпир, проверите залихе и окрените их да бисте спречили кварење. Погледајте да ли постоје неки који су почели да се кваре и користите их.

Budite oprezni sa konzumiranjem đumbira!

Преузмите андроид апликацију.