Почетна > Србија
Србија

Почео са радом Савет за подстицајно окружење за развој цивилног друштва

Влада Србије формирала је Савет за подстицајно окружење за развој цивилног друштва који је одржавањем прве седнице почео са радом, а чији је циљ да допринесе њиховом дијалогу и сарадњи, као и реформи јавне управе, али и да активније укључи цивилни сектор у процесе доношења одлука и евроинтеграција.
Фото: Влада Србије

Савет би требало да подстакне организације да буду активније, да предлажу измене закона и дају препоруке за унапређење стандарда сарадње и консултација са заинтересованим странама у креирању јавних политика.

У саставу Савета је 11 чланова из цивилног сектора и девет из државних органа.

Председавајући Савета Александар Прица из асоцијације Дуга каже да у наредних пет година можемо да имамо одређене резултате који су дефинисани Стратегијом за стварање подстицајног окружења за развој цивилног друштва, пре свега веће укључивање Организација цивилног друштва у процесе доношења одлука, затим боље и транспарентније издвајање финансијских средстава из јавног буџета, укључивање OCD у процесе европских интеграција.

Како је рекао формирање Савета је био дуготрајан процес, али можда и један од најтранспарентнијих процеса када је избор чланова и чланица Савета из цивилног друштва у питању пошто 11 чланова долази из редова OCD, па и председник, и девет чланова из државне управе.

„Оно што је за нас јако битно, јесте што имамо мандат који нам је дала Влада Републике Србије као саветодавно тело да ћемо у наредних пет година, колико траје мандат овог састава Савета, моћи да радимо заиста на конкретним темама које су дефинисане, пре свега, од стране организација цивилног друштва, наравно у сарадњи са Министарством за људска и мањинска права и друштвени дијалог. Ја могу да ка?ем да је тај процес био дуготрајан, да је укључивао много OCD и приликом израде саме Стратегије за подстицајно окружење за развој OCD, али што се тиче и избора чланова и чланица испред OCD у Србији“, рекао је Прица.

Predsednik Vučić sastaje se sa ambasadorom SAD Kristoferom Hilom

 

Преузмите андроид апликацију.