Почетна > Свет
Свет

Шолц планира да изврши притисак на ЕУ да испоручи више оружја Украјини

Немачки канцелар Олаф Шолц жели да изврши додатни притисак на партнере из Европске уније да испоруче више оружја Украјини, тако што ће покренути то питање на специјалном самиту лидера ЕУ следећег месеца.
Фото: Танјуг/AP Photo/Markus Schreiber

Лидери европских држава састаће се 1. фебруара у Бриселу, где планирају да усвоје пакет финансијске помоћи Кијеву од 50 милијарди евра.

Шолц намерава да искористи ову прилику за додатну дебату о војној подршци Украјини коју поједине земље ЕУ планирају за ову годину, рекао је неименовани извор за Политико.

„Испоруке оружја Украјини које је до сада планирала већина држава чланица ЕУ свакако су премале. Због тога позивам наше савезнике у Европској унији да такође појачају своје напоре у подршци Украјини јер су потребни већи доприноси“, поручио је Шолц у понедељак.

Он је додао да је затражио од држава ЕУ да саставе комплетну листу војне помоћи коју земље чланице планирају да пошаљу Украјини ове године, „најкасније“ до самита 1. фебруара.

План Берлина да расправља о тој листи вероватно ће повећати притисак на земље попут Француске, Италије и Шпаније, које су до сада Кијеву донирале релативно мало војне опреме у поређењу с Немачком, наводи Политико.

Према Институту за светску економију, из Кила, Немачка је прошле године била други највећи донатор оружја Украјини, после САД, пославши у ту земљу војну помоћ вредну 17.1 милијади евра.

Novi premijer Francuske: Jedan od prioriteta ponovno naoružavanje zemlje

Преузмите андроид апликацију.