Почетна > Србија
Србија

Брнабић: Миливојевић и опозиција опет износе неистине

Потпредседница Главног одбора Српске напредне странке Ана Брнабић оценила је данас да нема основа за тврдње опозиције окупљене око листе „Србија против насиља“ да је на бирачким списковима извршен противправни упис бирача и додала да опозиција и њен представник Срђан Миливојевић опет износе неистине.
Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

„Од 17. децембра, када су одржани избори, које је, сетимо се, опозиција захтевала, чак претила уколико се најхитније не одрже, тј. пре краја 2023. године, низале су се лажи исте те опозиције о изборној крађи. Наводили су ‘доказе’ и теорије од којих је једино остало то да су једни смењивали друге, као да ови претходни нису ни постојали“, навела је Брнабић у свом саопштењу.

Према њеним речима, од „увезених“ 40.000, па чак и до 50.000 гласова из Републике Српске, свака од тих теорија била је бесмисленија од претходне.

„Тако дођосмо до тешко схватљивог лупетања Демократске странке (лакше схватљиво уколико знамо да исто пропагира Срђан Миливојевић) да је у бирачки списак од 2020. године до 2023. године противправно уписано 98.135 бирача’. За неверовати, али ово је превазишло и ону лудост од 40.000 ‘злотвора’, који су дошли да ‘отму’ Београд од круга двојке“, поручила је Брнабић.

Она је додала да, према званичним подацима који су јавно доступни, у Републици Србији (одлуке РИК о утврђивању и објављивању коначног броја бирача у Републици Србији) на изборима 2020. године, у бирачком списку је било уписано 6.584.376 бирача, док је на изборима 2023. године било уписано 6.500.666 бирача, што значи да је од од 2020. до 2023. године смањен број бирача за 83.710.

Поред тога што се број бирача за три године смањио, каже Брнабић, потпуно је нејасно зашто Миливојевић и на основу чега тврди да је ико „противправно уписан“ у бирачки списак који је данас, како је навела, захваљујући свему што је Српска напредна странка урадила, лако проверљив и надасве транспарентен, а у који су они имали прилике да имају увид у било ком тренутку у последње три године.

Она је додала да се сваки упис/промена у бирачком списку врши на основу података из службених евиденција када се то чини по службеној дужности, односно када захтев подноси грађанин потребно је да га својеручно потпише и приложи идентификациони документ и евентуално достави друге доказе.

„Данас се о свакој промени у бирачком списку води евиденција, са доказима на основу којих је извршена, док референти који ажурирају бирачки списак имају квалификоване електронске сертификате и на тај начин се недвосмислено зна који службеник је извршио ажурирање дела бирачког списка“, рекла је Брнабић.

Уколико било ко располаже податком да је неко лице противправно уписано у бирачки списак, истиче Брнабић, потребно је да о томе достави конкретне податке, како би држава извршила провере.

„Имајући у виду све наведено, не само да је евидентно да нема основа за тврдње да је бирачком списку извршен противправни упис бирача, већ је ово још један доказ да опозиција није испратила нити један реформски потез у последњих 11 година и да је у потпуности срећна и безбрижна у свом незнању“, закључила је Бранбић.

Vulin: Svaki Srbin ma gde živeo mora da ima pravo na srpski pasoš i glas

Преузмите андроид апликацију.