Početna > Putovanja
Putovanja Svet

Galerije na otvorenom: destinacije za ljubitelje ulične umetnosti

Evropa je dom nekim od najboljih muzeja na svetu, međutim, u današnje vreme, umetnost je mnogo više od onoga što se nalazi u muzejima, te se urbana ili ulična umetnost sve više traži i ceni. Ona često predstavlja mnogo više od estetskog izražaja, budući da može da služi kao snažan izraz kulture, identiteta i zajedničkih vrednosti neke zajednice ili grada, dok usput obogaćuje urbani pejzaž. Kroz grafite, murale i instalacije, umetnici mogu da prenesu istoriju, tradiciju i druge aspekte lokalne kulture, ali i da otvore dujalog o društvenim, političkim i ekonomskim pitanjima koja ih zanimaju.

Mnogi umetnici koriste svoja dela da istaknu nepravde, borbu za prava i druge teme koje zahtevaju pažnju i reakciju. Osim toga, ulična umetnost omogućuje svojevrsnu demokratizaciju umetnosti, budući da je dostupna svima, bez obzira na socijalni status ili obrazovanje.

Nadalje, njena važnost je i u tome da podstiče inovaciju, te može revitalizovati zapuštene ili neiskorišćene javne prostore, čineći ih privlačnijim i funkcionalnijim za zajednicu. Ova transformacija može podstaći ekonomsku aktivnost, turizam i osećaj ponosa među građanima. Danas vam donosimo pet nezaobilaznih evropskih destinacija za uživanje u uličnoj umetnosti.

Berlin, Nemačka

Istovremeno glamurozna i sirova, prestonica Nemačke će očarati posetioce živopisnom kulturom, najsavremenijom arhitekturom, fantastičnom hranom (ovde treba zahvaliti “ dođošima sa istoka), intenzivnom klabing scenom, ali i sveprisutnom istorijom. Kao da sve ovo nije dovoljno, Berlin je postao i meka za uličnu umetnost. A postoji li ijedan zid u Evropi pogodniji i prikladniji za slobodno umetničko izražavanje od svima dobro znanog Berlinskog zida? Nekada simbol podele između istoka i zapada, danas je galerija na otvorenom. Takozvana „East Side Gallery“ sastoji se od preko 100 umetničkih dela koja se protežu na 1.3 kilometra, pružajući jasan uvid u promene i nadanja iz ne tako davne prošlosti. Zid uz reku Spri su oslikali umetnici iz čak 21 zemlje.

Foto: Unsplash/Nik
Bristol, Ujedinjeno Kraljevstvo

Bristol, grad sa starom pomorskom slavom, danas je u usponu iz drugih razloga. Zapuštena pristaništa transformišu se u mesta za opuštanje i zabavu te degradirano pomorsko nasleđe odiše novim životom.

Inače oronuli seting obojile su i začinile brojne intervencije urbanih umetnika svetske klase među kojima se izdvaja svetski poznati Banksi sa svojim provokativnim i satiričnim radovima. Šlag na ovoj šarenoj torti predstavlja potpuno besplatni festival ulične umetnosi „Upfest„.

Festival privlači umetnike iz celog sveta, svake godine ga poseti preko 50.000 gostiju, a tokom njegovog trajanja grad se pretvara u galeriju na otvorenom. Od značajnijih umetnika tu su Nik Voker koji sa svojim „Vandal“ likom, istražuje koncept bunta protiv sistema, Cheo koji koristi svetle boje i lokalne teme, odražavajući duh zajednice, Inkie, koji preciznom tehnikom kombinuje tradicionalne i savremene elemente, stvarajući složene vizualne priče.

Poruke koje ulična umetnost šalje u Bristolu često prelaze granice umetnosti, ističući društvene nejednakosti, tehnološki napredak i ekološke izazove.

Lisabon, Portugal
Foto: Unsplash/Marin Barisic

Ulice glavnog grada Portugala očaravajuća su mešavina tradicionalnog i modernog, zapuštenog i našminkanog. U sav taj haos, za čudo, odlično su se uklopila i najraznovrsniji radovi uličnih umetnika koji često kombinuju jedinstvene tehnike. Projekti poput Underdog i The Crono Project teže da istaknu nove talente i udahnu novi život napuštenim zgradama.

Inspirativni murali, skulpture i poruke u Lisabonu se mogu pojaviti na najneočekivanijim mestima. Prvo treba potražiti renomirane domaće umetnike poput Vhilsa i Bordalo II, a potom i proslavljene kreativce iz celog sveta.

Foto: Unsplash/miguel ferreira

Vhils, sa svojom jedinstvenom tehnikom skulptiranja zidova (ponekad uz pomoć eksploziva!), otkriva slojeve grada, kroz potrete na fasadama koji kao da istražuju ljudsku suštinu ispod površine. Bordalo II teži da podigne svest kada se radi o ekološkim pitanjima, te koristi isključivo reciklirane materijale od kojih stvara čudesne raznobojne 3D instalacije, mahom životinja. U Lisabonu, ulična umetnost se često prepliće s tradicionalnom portugalskom kulturom, odražavajući tako emocije, sećanja i nadanja lokalaca.

Barselona, Španija

Grad Gaudijevih remek-dela, nekadašnji dom Pikasa i Miroa, danas je jedna od evropskih prestonica savremene kreativnosti izražene kroz uličnu umetnost. Istorija urbane umetničke scene u Barseloni započinje sedamdesetih godina s krajem Frakove diktature, da bi tokom osamdesetih umetnici bili inspirisani procvatom scene u Parizu.

Foto: Unsplash/Nastya Dulhiier

Do početka 21. veka i zakoni su bili relativno blagi, što je omogućilo uličnoj umetnosti da procveta u prestonici Katalonije. Dva dela grada se posebno ističu: El Raval sa dugom grafiti tradicijom i Poblenou, nekada industrijska zona u kojoj stare fabrike danas služe kao platna za radove urbanih umetnika.

Foto: Unsplash/hannes richter-

Prepoznatljiva imena su Zosen, koji mešavinom grafičkog dizajna i tradicionalnih španskih motiva stvara slike koje dočaravaju identitet grada, Aryz, koji preko svojih velikih murala priča interesantne vizualne priče i El Pez sa svojim nasmejanim junacima donosi gradu šarenilo. Ulična umetnost u Barseloni često izaziva, provocira i inspiriše, odražavajući bogatu kulturu, istoriju i duh grada.

Atina, Grčka

Slavni drevni grad, prestonica Grčke, istovremeno je savremeni metropolis koji usvaja kulturne trendove i prilagođava ih svom karakteru. Moderna urbana umetnička scena, koja uključuje grafiti i uličnu umetnost, deo je toga: murali, tagovi, brzi grafiti (throw-ups), aktivističke poruke – Atina ima sve.

Foto: Unsplash/luca nicoletti

U poređenju sa antičkim znamenitostima, atinsko “lice ulice” je manje poznato, što međutim ne znači da nije vredno posete – naprotiv. Umetnost u Atini odražava turbulencije, ali i otpor prema ekonomskim i političkim izazovima, a nekoliko najznačajnijih umetnika ostavili su upadljiv pečat na izgled grada. INO, kroz svoje slojevite radove, istražuje duboke teme identiteta, otpora i revolucije. WD, s fokusom na socijalne nejednakosti, koristi gradsku infrastrukturu kao pozadinu za svoje snažne poruke. Bleeps.gr kombinuje digitalne elemente s tradicionalnim grafitima, stvarajući mostove između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Umetnost u Atini je ne samo estetska, već i kritička, reflektujući socijalne promene, političku nestabilnost i potrebu za solidarnošću među ljudima.

Autor teksta: N. K.

Provansa: Francuski san

Preuzmite android aplikaciju.

Oznake