Почетна > Свет
Свет

Ирански званичник оптужио Бајдена да прети Ирану

Један високи ирански званичник из безбедносних структура оптужио је данас америчког председника Џозефа Бајдена да је незаконито претио Ирану када је најавио да би могао да размотрити „друге опције“ ако нуклеарна дипломатија са Техераном не успе.
Фото: Pixabay/VladoZg

„Нагласак на примени “других опција“ (против Ирана) представља незаконито угрожавање друге земље и Ирану даје за право да узврати “расположивим опцијама“, написао је на Твитеру Али Шамхани, секретар Врховног савета за националну безбедност Ирана, преноси Ројтерс.

Бајден је током јучерашњег сусрета са премијером Израела Нафталијем Бенетом рекао да дипломатију „ставља на прво место“ како би покушао да заустави ирански нуклеарни програм, али да ће, ако преговори не буду успешни, бити спреман да се окрене другим опцијама, не прецизирајући којим.

Агенција УН за надзор атомске енергије (ИАЕА) је у извештају за август навела да је Иран убрзао поступак обогаћивања уранијума скоро до нивоа потребног за нуклеарно наоружање, што је потез који подиже тензије са Западом јер обе стране настоје да обнове преговоре о оживљавању нуклеарног споразума са Техераном.

 

Преузмите андроид апликацију.