Почетна > Свет
Свет

Велика Британија шаље ратни брод у Гвајану због тензија са Венецуелом

Велика Британија се спрема да пошаље ратни брод у Гвајану у знак дипломатске и војне подршке бившој британској колонији, сазнаје ББЦ.
Фото: Танјуг/AP/Matias Delacroix

Ова одлука британске морнарице донета је након што је Венецуела покренула процес остваривања својих права на спорном делу територије Гвајане, који је богат нафтом и минералима, .

Британско министарство одбране потврдило је да ц́е после Божиц́а британски ратни брод ХМС Трент учествовати у заједничким поморским вежбама са војним бродовима Гвајане, која је чланица Комонвелта и једина је држава у Јужној Америци у којој је званични језик енглески.

ХМС Трент, патролни брод био је распоређен на Карибима у оквиру борбе против кријумчара наркотика, али му је постављен нови задатак након што је раније овог месеца влада Венецуеле запретила да ц́е извршити анексију региона Есекибо у Гвајани.

То је изазвало бојазан да би Венецуела могла да изврши инвазију и изазове међудржавни сукоб, први у Јужној Америци од рата за Фокландска острва 1982. године.

Венецуела одавно полаже право власништва над регионом Есекибо, богат златом, дијамантом и бокситом који се просторе на површини од 100.000 квадратних километара и чини око две трец́ине укупне територије Гвајане.

Напетости су ексалирале раније овог месеца након што је велика већина гласача у Венецуели на референдуму одобрила припајање Ескиба и одбацила надлежност Међународног суда правде који надгледа међудржавни спор.

На недавно одржаном састанку председника Венецуеле и Гвајане, којем је присуствовао и председник Бразила, истакнуто је да су обе државе спремне да трагају за мирним суживотом на спорном подручју Ескиба.

Magična španska sela

Преузмите андроид апликацију.