Почетна > Бизнис
Бизнис

Глобална потражња за угљем у 2023. години на историјском максимуму

Глобална потражња за угљем у 2023. години је достигла историјски максимум од 8,53 милијарде тона, објавила је данас Међународна агенција за енергију (ИЕА).
Фото: Танјуг/AP Photo/Themba Hadebe/File

Светска потражња за угљем је ове године порасла за 1,4 одсто у односу на претходну годину, али овај раст прикрива велике разлике међу регионима, наводи се у извештају на веб страници ИЕА.

Потражња за угљем у ЕУ и САД би ове године могла да падне за по 20 одсто међугодишње, док је потражња у Индији у истом периоду порасла за осам одсто, а у Кини за пет одсто.

Међународна агенција за енергију сматра да ће потражња за угљем у свету до 2026. године пасти за 2,3 одсто у односу на овогодишњи ниво, чак и у случају да државе не буду спроводиле строже еколошке мере него досад

Пад потражње за угљем ће бити подстакнут великим проширењем капацитета обновљиве енергије у наредне три године, истиче ИЕА.

Кинеска потражња за угљем представља више од 50 одсто глобалне потражње, а управо у овој земљи ће се значајно проширити капацитети за обновљиву енергију и тиме смањити потражња за поменутим енергентом, закључује организација саседиштем у Паризу.

Privreda evrozone u decembru ne pokazuje znake oporavka

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке