Početna > Život i stil
Život i stil

Nemate prašak za pecivo? Nemate ni problem uz ove zamene za prašak za pecivo!

Prašak za pecivo je jedan od onih sastojaka koje možete uzeti zdravo za gotovo sve dok vam očajnički ne zatreba. Njegova uloga u pečenju je da vašim pekarskim proizvodima pruži savršenu laganu, prozračnu teksturu.
Foto: Pixabay/Jing

Često se meša sa sodom bikarbonom, ali to dvoje nije isto. Oba pomažu da se pecivo diže, ali stvaraju različite hemijske reakcije.

Kućni pekari verovatno imaju pri ruci dodatni prašak za pecivo jer je toliko važan, ali ako retko koristite rernu, mogli biste da ostanete bez njega, a da to i ne primetite.

Kada prašak za pecivo nije opcija, isprobajte jednu od ovih pametnih zamena.

Limunov sok i soda bikarbona

Limunov sok je kiseo, što ga čini pogodnom zamenom za prašak za pecivo jer sastojak takođe sadrži kiselinu. Da bi ova zamena delovala, moraćete da pomešate 1/2 kašičice limunovog soka sa 1/4 kašičice sode bikarbone. Limunov sok ima oštar ukus, pa bi mogao da utiče na ukus onoga što spremate. Ovo bi bilo idealno za proizvode od limuna kao što su limunske šipke.

Mlaćenica i soda bikarbona

Ovde ćete u svoju mešavinu dodati malo mlaćenice (poznatije kao blago kiselo mleko) i sode bikarbone, ali ne u isto vreme. Prvo dodajte još 1/4 kašičice sode bikarbone u suve sastojke. Zatim dodajte 1/2 šolje mlaćenice.

Melasa i soda bikarbona

Melasa je slatka, gnjecava i glavni je sastojak u pečenju. Blago je kiselo, pa je logično da se može koristiti kao zamena za prašak za pecivo. Da biste napravili ovu zamenu, pomešajte 1/4 šolje melase sa 1/4 kašičice sode bikarbone. Samo imajte na umu da ova dodatna tečnost može uticati na konzistenciju vašeg testa i učiniti ga slađim. Možda ćete morati da se prilagodite u skladu sa tim.

Jogurt i soda bikarbona

Pošto je jogurt fermentisano mleko, ima kiselost potrebnu da zameni prašak za pecivo. Sledite isti odnos i uputstva kao i za mlaćenicu od ranije, dodajući 1/2 šolje jogurta mokrim sastojcima i dodatnih 1/4 kašičice sode bikarbone u suve sastojke. Međutim, moraćete da smanjite količinu drugih vlažnih sastojaka za 1/2 šolje kako testo ne bi bilo previše tekuće.

Sirće i soda bikarbona

Pošto je kiselo po prirodi, sirće se može koristiti za zamenu praška za pecivo u receptima za pečenje. Sirće ima izrazitu aromu, pa će se ova zamena najbolje koristiti u receptima koji zahtevaju puno šećera, kao što su kolačići i kolači. Da biste napravili ovu zamenu, dodajte 1/2 kašičice sirćeta i 1/4 kašičice sode bikarbone u svoj recept.

Da li je pametno da mešate antibiotike i alkohol! Razmislite dobro, ishod može biti fatalan po zdravlje!

Preuzmite android aplikaciju.