Početna > Biznis
Biznis

Evropa „zakonski” otima Rusiji 300 milijardi evra

Čitava privreda Nemačke zavisna umnogome od jeftinog ruskog gasa nakon sankcija i terorizma na Severnom toku je ostala „na suvom”, što mnogi analitičari na Zapadu smatraju „pucnjem u  sopstvenu nogu”.
Foto: Unsplash/carlbcampbell

Sada to dižu na viši nivo i pokušavaju da nekako legalno oduzmu (čitaj opljačkaju) skoro polovinu deviznih rezervi koje su se nalazile u EU pre početka Specijalne operacije u Ukrajini.

Naime, Evropska komisija odobrila je predlog za korišćenje hitnih ili nepredviđenih prihoda od imobilizovanih sredstava Centralne banke Ruske Federacije za potrebe Ukrajine, izjavio je  neimenovani izvor u EK novinarima u Briselu i dodao da predlog sadrži samo preliminarne korake i zahteva odobrenje svih država-članica EU.

„Predlog mora da odobri Savet EU, za to je potreban jednoglasan stav”, podsetio je evropski diplomata.

On je dodao da Evropska komisija neće otvoreno objaviti predlog o imovini Centralne banke Rusije „iz razloga poverljivosti” i „pošto je reč o sankcijama”, on se podnosi na jednoglasno odobrenje Savetu EU.

Dakle u miru i tišinida se pristupi tuđim računima Centralne banke Rusije u EU.

Još  početkom godine Mihail Deljagin, zamenik u Državnoj dumi i ekonomista je upozorio na korake Zapada. Podsetio je da je u velikom broju zapadnih zemalja već duže vreme stvoren regulatorni okvir za stvarnu zaplenu imovine ruskih kompanija u inostranstvu, dok se privremeno upravljanje imovinom ruskih kompanija postepeno pretvara u stvarnu konfiskaciju imovine.

Ko rešava radno-pravni status frilensera?

Preuzmite android aplikaciju.