Кељ је поврће које се истиче по својој свестраности и снажном нутритивном саставу богатом витаминима А, Ц и К, влакнима и антиоксидансима.
Може смањити ризик од макуларне дегенерације
Кељ је природни извор каротеноида. Лутеин, један од каротеноида, може помоћи у заштити очију од развоја стања познатог као макуларна дегенерација. Макуларна дегенерација значи губитак вида у центру вашег видног поља. Неки подаци показују да су концентрације лутеина у плазми и макуларном пигменту значајно порасле након дневне конзумације екстракта кеља током четири недеље. Други подаци показују да је већа концентрација лутеина у плазми повезана са 37% мањим ризиком од макуларне дегенерације. Стога, додавање кеља вашој исхрани може имати позитиван ефекат на здравље ваших очију, смањујући ризик од стања као што је макуларна дегенерација.
Штити срце
Болест срца је водећи узрок смрти одраслих мушкараца и жена у САД. Укључивање кеља у вашу исхрану може заштитити здравље вашег срца, посебно ако је укључено у укупну исхрану за здравље срца. Једна студија је проценила како сок од кеља као додатак исхрани утиче на ризик од болести коронарних артерија код 32 мушкарца са високим холестеролом. Учесници су конзумирали 150 милилитара (мЛ) сока од кеља дневно током 12 недеља. Закључак истраживања био је да редовно конзумирање сока од кеља може позитивно утицати на ниво холестерола у крви.
Смањује ризик од одређених врста рака
Иако једење кеља неће нужно бити панацеја за живот без рака, додавање у вашу исхрану може помоћи у смањењу ризика од одређених карцинома. Међутим, потребна су даља истраживања да би се ово потврдило. С друге стране, нека истраживања сугеришу да једињење сулфорафан, које се налази у кељу, може имати инхибиторни ефекат на дојке, плућа, јетру и друге малигне туморе.
Добар је за кости
Када су у питању хранљиве материје које подржавају здравље костију, калцијум има тенденцију да буде најпопуларнији и најпознатији. Иако је тачно да калцијум може да игра важну улогу у промовисању доброг здравља костију, то није једини нутријент који утиче на снагу ваших костију. Као и већина лиснатог поврћа, кељ је одличан извор витамина К, који игра важну улогу у здрављу костију. Неки подаци сугеришу да је недостатак витамина К повезан са већим ризиком од прелома костију.
Побољшава рад црева
Имати здраву и избалансирану микробиоту црева значи да се у вашим цревима налази разноврстан скуп микроорганизама који хармонично раде како би подржали ваше здравље на различите начине. Кељ може помоћи у одржавању здраве и уравнотежене микробиоте црева.
Naučnici kažu: Ako vežbate, to treba da radite svaki dan u isto vreme
Преузмите андроид апликацију.