Početna > Novi Sad

Aktuelno Novi Sad

Decenija biciklizma u Novom Sadu – 55km novih, 13km renoviranih staza i 58 miliona dinara za nove bicikle

Novi Sad je jedan od najrazvijenijih gradova u Srbiji kada je u pitanju biciklizam, što potvrđuje preko 100 kilometara izgrađenih biciklističkih staza. Upravo zbog velikog broja staza i strukture grada, više od 40.000 Novosađana koristi bicikl kao primarno prevozno sredstvo.
Foto: Gradske info

Samo u protekloj deceniji u Novom Sadu je izgrađeno 55 kilometara novih biciklističkih staza u vrednosti od 545 miliona dinara, a sanirano je preko 13 kilometara već postojećih staza. Budući da se grad svake godine infrastrukturno razvija, u planu je da se gradi još staza, kako bi se grad rasteretio putničkih i teretnih vozila, kako bi se razredile gužve u saobraćaju i možda najvažnije, kako bi Novosađani udisali čistiji vazduh.

Biciklistička staza Novi Sad-Begeč
Foto: Grad Novi Sad

U julu 2023. godine završena je i najduža staza, koja je predviđena da se uradi 2023. godine. U pitanju je treća faza izgradnje biciklističke staze Novi Sad – Begeč, na deonici od Ulice Sime Matavulja do Dunavske ulice u Futogu.

Ovim je uređeno 10,5 kilometara biciklističke staze – odnosno izgrađene su nove staze od Ulice Sime Matavulja ka Futogu, u dužini od 6,7 kilometara i postavljena je saobraćajna signalizacija na već postojećoj biciklističkoj stazi dužine 3,8 kilometara, do Dunavske ulice u Futogu.

Reč je o stazi koja je deo međunarodne rute EuroVelo, koja prati Dunav i proteže se preko 3.600 kilometara prolazeći kroz 10 evropskih država, uključujući i Srbiju i koju zajednički finansiraju Grad i Pokrajina sa 170 miliona dinara.

Biciklistička staza uz kanal DTD
Foto: Grad Novi Sad

Krajem avgusta 2023. godine započeti su i radovi na izgradnji prve deonice biciklističke staze uz kanal DTD, koja se prostire od Bulevara Evrope do mosta ka Irmovu. Prva deonica je duga 9,6 kilometara i za nju je izdvojeno 213 miliona dinara, dok je planirana ukupna dužina staze koja će se prostirati do Čeneja, 20,2 kilometra.

Biciklistička staza na Mostu slobode
Foto: Gradske info

Biciklistička staza na Mostu slobode jedan je od najpopularnijih i najizglasanijih predloga građana na platformi TvojGrad, gde Novosađani glasaju za projekte koji su im najpotrebniji.

Izvršenje ovog projekta planirano je u budućnosti, a programom uređivanja građevinskog zemljišta planirana su sredstva od 3 miliona dinara za analizu uvođenja biciklističkog saobraćaja na Mostu slobode.

„Zelena“ biciklistička staza između Petrovaradina i Beočina
Foto: AG-UNS arhitektonsko-građevinski institut Novi Sad

Na javnoj prezentaciji Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine u junu 2023. godine predstavljen je projekat koji predviđa pretvaranje pruge Petrovaradin – Beočin u biciklističku „zelenu“ stazu.

U dužini od 17 kilometara, pruga koja se ne koristi od 2007. godine mogla bi da postane biciklistička staza, a od Petrovaradina, staza bi prošla kroz Sremsku KamenicuLedinceRakovac i završila bi se kod bivše železničke stanice u Beočinu.

Gradske vlasti nisu samo uložile infrastrukturne napore kako bi obezbedili Novosađanima zdraviji život i čistiji grad, već su podstakli kupovinu dvotočkaša, subvencijama za bicikle.
Foto: Novosadska biciklistička inicijativa

Novi Sad je pionir u subvencionisanju. Na predlog Novosadske biciklističke inicijative 2020. godine je postao prvi grad u Srbiji koji je počeo sa subvencionisanjem kupovine bicikala za svoje sugrađane, kako bi podstakao Novosađane da aktivnije koriste ovo ekološko i održivo prevozno sredstvo.

U 2021. godini za tu svrhu izdvojeno je 18 miliona dinara, u 2022. godini za istu namenu izdvojeno 20 miliona dinara. U te dve godine pomoć pri kupovini novog bicikla dobilo je skoro 3.500 građana.

Leta 2023. godine ponovo je izdvojeno 20 miliona dinara, a na konkurs se prijavilo čak 9.200 Novosađana, od kojih je 1.467 i dobilo novac za nov bicikl.

Po uzoru na evropske gradove, usled negativnih posledica klimatskih promena i borbe za zdravu životnu sredinu, u Novom Sadu od 2010. godine postoji NSbike sistem koji omogućava sugrađanima i turistima iznajmljivanje bicikala za celodnevnu vožnju gradom.
Foto: JKP „Parking servis“

Željni vožnje mogu da iznajme bickle na 11 mesta u gradu i to po veoma povoljnim cenama.Stanice NS bike sistema su kod glavnog ulaza na Štrand, kod Železničke stanice, Srpskog narodnog pozorišta, u Kampusu Univerziteta, u Rumenačkoj ulici, ulici Jovana Dučića, Balzakovoj, na uglu Podgoričke ulice i Narodnog fronta, u Preradovićevoj ulici u Petrovardinu i na Beogradskom keju, na uglu sa ulicom Marka Miljanova.

Sistem je automatizovan, te korisnici mogu da razduže bicikl nakon vožnje na najbližoj stanici.


Na sve navedene načine Novi Sad pospešuje biciklizam i nema sumnje da ukoliko se nastavi raditi ovim tempom, naš grad će biti nalik Amsterdamu, Kopenhagenu i drugim evropskim gradovima koji su prepoznatljivi po svojoj biciklističkoj kulturi.

Zvanično: Na kanalu DTD pravi se šetalište sa obe strane – 5 kilometara nove pešačke staze za Novosađane

Preuzmite android aplikaciju.