Почетна > Србија
Србија

Специјални представник ЕУ: Састанак главних преговарача почетком септембра

Специјални представник Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак најавио је јуче да ће се следећи састанак на нивоу главних преговарача одржати почетком септембра.
Lajcak
Фото: PrtSc/Twitter/MiroslavLajcak

Лајчак је објавио је на свом Твитер налогу да је јуче одржао одвојене састанке са шефовима преговарачких тимова Београда и Приштине, Петром Петковићем и Бесником Бисљимијем.

„Данас сам имао значајне, одвојене, разговоре са првим замеником косовског премијера Бесником Бисљимијем и са директором српске Канцеларије за Косово Петром Петковићем о припремама за следећи састанак у оквиру дијалога на нивоу главних преговарача почетком септембра“, написао је Лајчак на Твитеру.

Директор Канцеларије за КИМ Петар Петковић изјавио је синоћ за Танјуг ТВ да очекује да ће разговори Београда и Приштине на техницком нивоу да се наставе у првој половини септембра и да ће српска делегација инсистирати на формирању Заједнице српских општина као суштинског дела Бриселског споразума и пуној имплементацији дела о правосуђу која се односи и на пресуду Ивану Тодосијевићу.

Петковић је нагласио и да наставак разговора на највишем нивоу зависи од усепшности ових преговора, а да је српска страна показала да је за дијалог, али да има црвене линије, јер, како је истакао, нико не може да понижава српски народ и гази Бриселски споразум.

Последњи састанак на највишем нивоу између председника Србије Аелександра Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија одржан је у Бриселу 19. јула.


Још вести из категорије “Србија” прочитајте овде.

 

Преузмите андроид апликацију.