Почетна > Србија
Србија

Увођењем ковид пропусница у Србији нарушило би се начело једнакости свих грађана

БЕОГРАД, 26. августа (Танјуг) – Увођењем такозваних ковид пропусница у Србији, нарушило би се начело једнакости свих грађана, као и забрана дискриминације који су прокламовани у Уставу наше земље, сматра професор уставног права Слободан Орловић.
Фото: Unsplash/Lukas

„Уколико би се увеле те пропуснице направила би се вештачка разлика између грађана, који су по Уставу равноправни. Тако би они који немају ковид пропуснице били ускраћени

да посећују нека места, попут биоскопа, позоришта, или да путују, док би грађани са пропусницама све то могли“, рекао је Орловић за Танјуг.

Такође, уставно питање је и да ли би грађани који не поседиују ковид пропуснице били дискриминисани, напоменуо је професор.

Међутим, како је указао, ово питање би могло да се реши кроз Закон о заштити становништва од заразних болести, тако што би се пропуснице прописале као једна од мера.

У случају да Закон буде Закон спорен иницијативном за оцену уставности у том погледу, коначну реч би свакако дао Уставни суд, напоменуо је професор.

Он је тако одговорио на изјаву др Предрага Кона да је став јавног здравља свуда у свету поводом ковид пропусница слицан – да су оне неопходне, али да су у Србији противуставне и да је то питање које треба да реши правна струка.

Још вести из категорије „Србија“ прочитајте овде.

 

Преузмите андроид апликацију.