Почетна > Бизнис
Бизнис

Да ли су безбедне ароме дима у храни?

Ароме дима могу се наћи у супама, умацима, пићима, сладоледу, чипсу и слаткишима. Употребљавају се као побољшивачи укуса разних производа од меса, рибе и сира.
Фото: Unsplash/tiefenscharf

Ова арома све је присутнија у прерађеној храни на полицама супермаркета чија је продаја у сталном порасту.

Ароме дима употребљавају се као алтернатива традиционалној производњи сушених производа у дугогодишњој пракси која се користи за очување одређених намирница као што су риба, месо, сиреви. У овом процесу мења се укус крајњег производа.

На тржишту је мноштво прехрамбених артикала којима се додају због постизања одређеног укуса, али оне немају функцију конзервирања.

Европска агенција за безбедност хране (ЕФСА) недавно је проценила безбедност осам арома дима који су на ЕУ тржишту већ 10 година, а исто толико је добило одобрење које се обнавља у одређеним временским интервалима у складу с важећим законодавством.

Међутим, стручњаци ЕФСА нису могли да искључе забринутост на основу доступних научних доказа у вези са генотоксичношћу за било коју од ових осам арома дима, преноси „Агроклуб”.

Ово је способност хемикалије да оштети генетски материјал станица. Такве промене или мутације генетских информација унутар станица могу да повећају ризик од развоја рака или неких наследних болести. Према објашњењу, за ту врсту токсичности није могуће дефинисати безбедну концентрацију.

Због тога је ЕФСА употребила нову методологију за процену ризика а стручњаци су закључили да шест арома дима садрже генотоксичне материје и зато изазивају забринутост за сигурност. За друге две није било довољно информација.

Како се истиче, решење је у уравнотеженој исхрани. Вероватност појаве штетних утицаја код потрошача који конзумирају овакву храну зависи од различитих фактора, укључујући генетику појединца и његове прехрамбене навике.

Kineska Atlantida potpuno očuvana na dnu jezera

Преузмите андроид апликацију.