Početna > Srbija
Biznis Srbija

Đedović: Energetika važan pokretač privrede, moramo da nastavimo u istom ritmu

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović istakla je danas na Beogradskom ekonomskom forumu da su tri ključna rezultata njenog resora koja su obeležila mandat reforma Elektroprivrede Srbije, razvoj obnovljivih izvora energije i završetak gasne interkonekcije sa Bugarskom.
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Ona je istakla da je energetika kao pokretač poljoprivrede izuzetno važna, i da moramo da nastavimo u istom ritmu i u budućnosti.

„Reforma koju smo započeli u EPS-u je preko potrebna tom preduzeću, i započeli smo je hrabro. Uspeli smo da restruktuiramo preduzeće i da ga učinimo efikasnijim i produktivnijim“, rekla je Đedović Handanović.

Kako je istakla, neophodna je profesionalizacija upravljanja tog preduzeća.

„Uspeli smo da promenimo pravnu formu, promenimo statut i definišemo strateške odluke koje će se donositi. Uspeli smo da limitiramo odluke koje donosi Vlada Srbije, kako bi se strateške odluke prepustilI profesionalnom nadzornom odboru koji je počeo sa radom u junu tekuće godine“, objasnila je ministarka.

Kao ključnu stvar je navela ulaganje u obnovljive izvore energije i aukcije za dodelu tržišnih premija.

„Došli smo do 20 gigavata zahteva za priključenje na mrežu obnovljivih izvora energije ali to naša mreža ne može da podnese. Morali smo da izmenimo zakonodavni okvir kako bi omogućili sprovođenje prvih aukcija koje su bile i najveće od jednom sprovedene u regionu Zapadnog Balkana“, rekla je ona.

Kako je istakla, dobili smo tržišne cene koje su u tom trenutku bile dva puta niže u odnosu na tržišne cene električne energije.

Đedović Handanović je naglasila da to znači nova ulaganja u obnovljive izvore energije preko milijardu evra u naredne tri godine za novih devet elektrana za vetar i solar ukupne snage preko 700 megavata.

„Oko izračunamo cenu koju smo dobili za tržišnu premiju, i projektujemo tržišne cene električne energije u narednih pet godina država će prihodovati u proseku između 12 i 25 miliona evra godišnje“, naglasila je Đedović Handanović.

Kako je rekla, potrebno je sve uraditi na zdravim osnovama kako ne bi bila ugrožena prenosna mreža.

Navela je primer Velike Britanija koja isto ima problema sa priključkom na prenosni sistem.

„Ako u VB danas podnesete zahtev za priključak dobićete rešenje 2031. godine“, istakla je ona.

On je istakla završetak gasne interkonekcije sa Bugarskom kao treći ključnu stvar koja će biti puštena u rad narednih dana.

„Ona će Srbiji dati diversifikovan izvor snabdevanja gasa iz Azerbejdžana. To bi se diversifikovali moramo da imamo izgrađenu infrastrukturu“, rekla je ona.

Đedović Handanović je istakla da bi prioritet narednog mandata bio nastavak regionalnog strateškog planiranja.

„Očekuju nas izmene zakona o energetici koje će dodatno biti usklađene sa direktivama EU. Iskoristićemo izmene zakona da olakšamo javnim preduzećima da budu još efikasnija, kako bi omogućili nastavak novih reformi“, rekla je ministarka.

Ona je ocenila da je finalni nacrt strategije završen, te da su spremni za predstojeću javnu raspravu.

„Javna rasprava o nacionalnom planu za energetiku i klimu je završena i čeka se usvajanje na vladi“, istakla je ona.

Vesić: Akcenat na železničkim prugama,samo u Vojvodini obnovićemo 400 kilometara

Preuzmite android aplikaciju.