Početna > Život i stil
Život i stil

Koliko vremena treba provesti u kadi, a da ne narušimo zdravlje?

Opuštanje u kadi je prava poslastica, ali stručnjaci kažu da biste mogli naštetiti svom zdravlju ako predugo uživate u kadi jer postoji optimalno vreme za kupanje.
Foto: Pixabay/stevepb

Lepo dugo kupanje na kraju stresnog dana sa svim vašim omiljenim proizvodima i mirisnom svećom je vrhunska poslastica, ali preduga kupanja mogu naškoditi vašem zdravlju.

Koliko god primamljivo bilo da se namakate u kadi satima uz dobru knjigu, stručnjaci su podelili sa vama optimalnu količinu vremena koju treba da provedete u kadi i to nije mnogo duže nego što možete da provedete pod tušem.

Jedan lekar je sproveo studiju kako bi pronašao najbolje vreme za kupanje i za optimalno opuštanje, hidrataciju i dobar san.

U eksperimentu je učestvovalo 20 učesnika, pola muškaraca i pola žena, koji su se kupali različito dugo i na osnovu niza faktora procenjivali kako su se posle toga osećali.

Studija je pokazala da je 22 minuta optimalno vreme koje treba provesti u kadi da biste se osećali opušteno, hidrirano i pospano.

Prema studiji, ako se kupate duže od 27 minuta, možete ostaviti da se kupate dehidrirani, i to podržava savete nekih stručnjaka koji sugerišu da kupanje ne bi trebalo da bude duže od 30 minuta.

Takođe je utvrđeno da kupke malo drugačije utiču na muškarce i žene.

Žene bolje spavaju nakon dužeg kupanja, oko 30 minuta, dok muškarci bolje spavaju nakon samo 19 minuta u kadi.

Iako su bogate proteinima ove namirnice treba izbegavati!

Preuzmite android aplikaciju.